VJERA I DUHOVNOST

Ovo su tri navike koje posjeduju sveti ljudi

Tri navike svetih ljudi – Iako se priče o svecima međusobno jako razlikuju, među njima je lako pronaći dodirne točke. Točke koje svakom kršćaninu mogu pomoći da dotakne Nebo.

Lav Tolstoj je jednom napisao: “Sve sretne obitelji izgledaju jednako, dok je svaka nesretna obitelj nesretna na svoj način.” Može se raspravljati o točnosti ove izjave. Međutim, istina je da sretni ljudi, kao i sretne obitelji, imaju neke uočljive zajedničke karakteristike. Isto se može reći i za svete ljude.

U nastavku smo pokušali navesti tri stvari koje su doista zajedničke među svim svecima (možda će nas ova činjenica uvjeriti da ih pokušamo prisvojiti):

Molite

Vezani članci

Svecima je njihov odnos s Bogom prioritet. Komunicirati s Njim i moliti Mu se njihova je najvažnija navika. U vrtlogu rutine nije uvijek lako pronaći vrijeme za molitvu, ali molitva ne mora uvijek biti duga, niti je potrebno moliti u spavaćoj sobi ili u molitvenom kutu. Hvalospjeve možete izreći, ako baš ne možete bolje, čak i kuhanjem kave; moliti krunicu u javnom prijevozu ili ispitati savjest navečer dok uspavljujete novorođenče. Nije važno kako: važno je ne zaboraviti to učiniti.

Pomozite siromasima

Majka Terezija, sveta Elizabeta Ugarska, sveti Vinko Paulski … popis svetaca u službi siromašnih i slabih je bezbroj: Kristovi učenici ne oklijevaju učiniti nemoguće kako bi pomogli najugroženijima u društvu. Naravno, svatko to čini prema svojim mogućnostima i svom životnom stanju.

Imajte sakramentalni život

Sveci uvijek imaju veliku ljubav prema Gospodinu u Euharistiji. Općenito imaju život poškropljen sakramentima. Arški župnik provodio je mnogo sati dnevno u ispovjedaonici jer je znao koliko je važno da vjernici prime milost pomirenja. Vrlo mladi sveti Tarzizije, u Rimu, dao je svoj život za obranu Euharistije. A sveti Franjo Ksaverski krstio je više od 700.000 ljudi.

Postoji mnogo svjedočanstava koja govore o žarkoj pobožnosti svetaca prema sakramentima. Otkrivaju da dati prednost sakramentima znači slijediti Gospodina. Sveci imaju tu duboku intuiciju: sakramenti su bitni kanali milosti za dosezanje Neba.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er