CRKVAVIJESTI

Ovo su 13 kardinala koji uskoro neće moći birati novog papu

Trinaest kardinala će 2024. godine napuniti 80 godina i tako neće moći izabrati budućeg papu.

Godine 2024., osim ako član Kardinalskog zbora ne umre ili ga papa isključi, broj kardinala koji izgube pravo glasa u konklavi bit će 13. Ti će kardinali izgubiti pravo sudjelovanja u konklavi zbog navršivši 80 godina. Od 1970. samo kardinali mlađi od 80 godina imaju pravo birati papu. Tri Europljanina, dva Azijca, tri Afrikanca, dva Sjevernoamerikanca, dva Južnoamerikanca i jedan Srednjoamerikanac, svi rođeni 1944., napustit će Kolegij kardinala izbornika ove godine.

31. prosinca 2024., na rođendan kenijskog kardinala Johna Njuea, broj kardinala koji imaju pravo izabrati papu bit će 119, ako se konzistorij ne održi tijekom godine. Taj je broj jedan manji od teorijskog maksimuma, koji je 1975. postavio Pavao VI., od 120 izbornika u kolegiju, piše Aleteia.

Ova prirodna evolucija neće duboko poremetiti geografsku ravnotežu kardinalskog zbora izbornika, za razliku od 2023. godine, gdje je došlo do brze „detalijanizacije“, pri čemu je pet talijanskih kardinala navršilo 80 godina. Godine 2024. samo će jedan Talijan napustiti izborni kolegij koji će do kraja godine brojati 13 talijanskih kardinala. Tijekom konklave 2013. u glasovanju je sudjelovalo 28 Talijana (24%). Gledajući unaprijed do 31. prosinca 2024., očito je da je papa Franjo bitno promijenio sastav kardinalskog zbora od konklave koja ga je izabrala 2013. Europski kardinali, koji su 2013. bili većina, predstavljali su 52,2% kolegija , sada čine 41,2%.

Vezani članci

Umjesto toga, povećala se težina azijskih i afričkih predstavnika. Koledž sada ima dvostruko više azijskih kardinala nego prije 10 godina, što je znak želje pape Franje da istakne dinamiku Crkve u ovom dijelu svijeta. Kako je nedavno analizirao I.MEDIA, broj svećenika u Europi pao je tijekom posljednjeg desetljeća (-14,7%). Nasuprot tome, Azija i Afrika bilježe snažan porast: +22,3% azijskih svećenika i +33,1% afričkih svećenika u razdoblju od 10 godina.

1 JOHN ONAIYEKAN, NADBISKUP EMERITUS ABUJE (NIGERIJA)

2 PEDRO RICARDO BARRETO JIMENO, NADBISKUP HUANCAYA (PERU)

3 JOSÉ LUIS LACUNZA MAESTROJUÁN, DAVIDSKI BISKUP (PANAMA)

4 LOUIS-MARIE LING MANGKHANEKHOUN, APOSTOLSKI ADMINISTRATOR VIKARIJATA VIENTIANE (LAOS)

5 LUIS FRANCISCO LADARIA FERRER, PREFEKT EMERITUS DIKASTERA ZA NAUK VJERE (ŠPANJOLSKA)

6 MARC OUELLET, PREFEKT EMERITUS DIKASTERA ZA BISKUPE (KANADA)

7 SEÁN PATRICK O’MALLEY, NADBISKUP BOSTONSKI (SAD) I PREDSJEDNIK PAPINSKE KOMISIJE ZA ZAŠTITU MALOLJETNIKA

8 POLIKARP PENGO, NADBISKUP EMERITUS DAR ES SALAAMA (TANZANIJA)

9 MAURO PIACENZA, (ITALIJA)

10 JEAN-PIERRE RICARD, NADBISKUP EMERITUS BORDEAUXA (FRANCUSKA)

11 BALTAZAR PORRAS CARDOZO, NADBISKUP CARACASA (VENEZUELA)

12 OSWALD GRACIAS, NADBISKUP BOMBAJA (INDIJA)

13 JOHN NJUE, NADBISKUP EMERITUS NAIROBIJA (KENIJA)

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er