CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Zašto se Presveto Ime Isusovo slavi 3. siječnja?

Tijekom božićnog vremena, Rimski obred slavi izborni spomendan Presvetog Imena Isusova 3. siječnja. Ovaj se blagdan postavlja otprilike tjedan dana nakon Božića u znak sjećanja na Isusovo obrezanje.

U Evanđelju po Luki, Isus dobiva svoje ime u vrijeme obrezivanja, osam dana nakon rođenja. I nakon osam dana, kad je bio obrezan, nazvan je Isus, imenom koje mu je dao anđeo prije nego što je začet u utrobi. Luka 2:21

To je bilo prema židovskom običaju i slijedili su ga Marija i Josip, Isusovi roditelji. Povijesno gledano, rimski je obred slavio razne blagdane u spomen na ovu prigodu. Primjerice, prije 1962. 1. siječnja slavio se kao blagdan Isusova obrezanja. Nadalje, postojao je i poseban blagdan posvećen Presvetom Imenu Isusovu koji se obilježavao na nekoliko različitih datuma.

Tijekom 19. stoljeća Presveto ime Isusovo bilo je 2. nedjelje nakon Bogojavljenja. Zatim je početkom 20. stoljeća prebačen na nedjelju između 2. i 5. siječnja. Do 1962. godine blagdan je stavljen na 2. siječnja, a nakon Drugog vatikanskog sabora nestao je iz rimskog kalendara, ali je vraćen 3. siječnja 2002. U to je vrijeme 3. siječnja bio najbliži datum 1. siječnja bez obveznog spomendana. Blagdan Presvetog Imena Isus je lijepo slavlje koje podsjeća na snagu Isusova imena kao i na biblijski događaj njegova obrezanja.

Vezani članci

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er