VJERA I DUHOVNOST

Ovaj biblijski stih promijenio je život svetog Augustina

Iako je bilo mnogo različitih doprinosa poznatom obraćenju svetog Augustina, uključujući suze njegove majke u molitvi, Biblija je odigrala ključnu ulogu na njegovom putu natrag Isusu Kristu.

Konkretno, jednog dana je bio s prijateljem i čuo neobičan glas, kako objašnjava u svojim Ispovijestima. Čuo sam glas dječaka ili djevojčice, ne znam kojeg, kako dolazi iz susjedne kuće, pjevajući i često ponavljajući, Uzmi i čitaj; uzmi i čitaj. Počeo sam najozbiljnije razmatrati je li uobičajeno da djeca u bilo kojoj vrsti igre pjevaju takve riječi; niti sam se mogao sjetiti da sam ikada čuo slično. Zato sam, obuzdavajući bujicu svojih suza, ustala, protumačivši to samo kao zapovijed s neba da otvorim knjigu i pročitam prvo poglavlje koje otvorim.

Prvi stih na koji mu je pao pogled bio je Rimljanima 13:13-14.

“…zaodjenite se Gospodinom Isusom Kristom i u brizi za tijelo ne pogodujte požudama.” 

Stih je izvršio veliki utjecaj na svetog Augustina, budući da je živio razvratno, prepuštajući se svim tjelesnim željama. U tom trenutku više nije čitao Bibliju, jer je to bilo dovoljno da mu probode srce. Dalje ne bih čitao, niti mi je trebalo; jer odmah, čim je rečenica završila – svjetlom, takoreći, sigurnosti ulivenom u moje srce – nestala je sva tama sumnje. Augustin je posvetio ostatak svog života Isusu Kristu i postao jedan od najvećih svetaca koje je katolička crkva ikada upoznala.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er