VJERA I DUHOVNOST

Objavljen datum beatifikacije bračnog para sa sedmero djece koje su mučili i ubili nacisti

Objavljen je datum beatifikacije Józefa i Wiktorije Ulme i njihovo sedmero djece, koje su nacisti ubili jer su u svojoj kući u Poljskoj skrivali židovsku obitelj.

Nadbiskupija Przemyska objavila je u utorak da će cijela obitelj Ulma – uključujući jedno nerođeno dijete – biti proglašena blaženom 10. rujna. Kardinal Marcello Semeraro, prefekt Vatikanskog dikasterija za kauze svetaca, predvodit će obred beatifikacije u Markowi, selu na jugoistoku Poljske gdje je 1944. pogubljena obitelj Ulma.

Papa Franjo priznao je mučeništvo para i njihove djece dekretom potpisanim u prosincu. Svjetski centar za sjećanje na holokaust odao je Ulmas počast Pravednicima među narodima zbog žrtvovanja njihovih života, piše CNA

Rano 24. ožujka 1944. nacistička patrola opkolila je dom Józefa i Wiktorie Ulme na periferiji sela Markowa u jugoistočnoj Poljskoj. Otkrili su osam Židova koji su našli utočište na farmi Ulma i pogubili ih. Nacistička policija tada je ubila Wiktoriju, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, i Józefa. Dok su djeca počela vrištati ugledavši svoje ubijene roditelje, nacisti su strijeljali i njih: Stanisława, 8 godina, Barbara, 7, Władysław, 6, Franciszek, 4, Antoni, 3, i Maria, 2.

Otac Witold Burda, postulator obitelji Ulma, rekao je da je u kući Ulme pronađena Biblija u kojoj je crvenom olovkom podvučena parabola o dobrom Samaritancu. Postulator je dodao da su Józef i Wiktoria poznati u svojoj zajednici po tome što su bili “spremni pomoći svakome tko im pokuca na vrata”. “Oni su izgradili svoju obitelj na temeljima vjere uz vjernost dvjema bitnim zapovijedima: zapovijedi ljubavi prema Bogu i zapovijedi ljubavi prema bližnjemu”, rekao je Burda.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er