MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Moćna pobožnost koju su utemeljili Isus i Marija – započnite je moliti danas!

Moćna pobožnost prvih pet subota koju su preko vidjelice Lucije utemeljili Isus i Marija: “Svima onima koji se u pet prvih subota u mjesecu zaredom ispovjede, pričeste, izmole krunicu i 15 minuta ostanu sa mnom u razmatranju o otajstvima krunice, a s nakanom da mi pruže zadovoljštinu, obećavam svoju prisutnost u času smrti i sve milosti koje su im potrebne da spase dušu!” (Gospa sestri Luciji iz Fatime)

Djevica Marija je u jednom od ukazanja sestri Luciji iz Fatime rekla: “Kćeri moja, gledaj moje Srce okrunjeno trnjem što mi ga nezahvalni ljudi u svakomu trenutku zabadaju psovkama i nezahvalnostima. Potrudi se bar ti da me utješiš i reci da svima koji se kroz pet mjeseci na prvu subota ispovjede i prime svetu pričest, izmole krunicu i četvrt sata ostanu sa mnom u razmatranju o otajstvima krunice, a s nakanom da mi pruže zadovoljštinu, obećavam svoju prisutnost u času smrti i sve milosti koje su im potrebne da spase dušu!“

Na pitanje zašto baš pet subota, Isus je Luciji u noći između 29. i 30. svibnja 1930. odgovorio: „Kćeri moja, razlog je jednostavan: postoji pet oblika uvreda i psovki koje se nanose Bezgrešnomu Srcu Marijinu: 1. Psovke protiv bezgrešnoga začeća; 2Psovke protiv njezina djevičanstva; 3Psovke protiv božanskoga majčinstva, zajedno s odbijanjem da je se prizna za Majku svih ljudi; 4Javni pokušaji usađivanja u srca djece ravnodušnosti, prijezira i konačno mržnje prema bezgrešnoj Majci; 5Izravno vrijeđanje Srca Marijina na njezinim svetim slikama.“ 

Pobožnost pet prvih subota bila je 13. rujna 1939. službeno odobrena i proglašena u Fatimi, a u trećem izdanju Rimskoga misala 2002. u liturgijski je kalendar uvršten blagdan Blažene Djevice Marije Fatimske.

Papa Pio X. dana 13. lipnja 1912. potpisao je odredbu kojom je poticao vjernike da u duhu naknade i zadovoljštine za psovke protiv Marijina imena i njezina dostojanstva pristupe svetoj ispovijedi i svetoj pričesti svake prve subote u mjesecu. Onima koji osim toga budu vršili djela kojima će posebno častiti Mariju i koji budu molili na nakane Svetog Oca, Papa je podijelio potpuni oprost, koji se može namijeniti i dušama u čistilištu.

Pobožnost pet prvih subota sastoji se u tome da se tog dana vjernici:

  1. ispovjede i pričeste;
  2. izmole jedno otajstvo Krunice;
  3. razmatraju četvrt sata o otajstvima Krunice;
  4. da imaju nakanu dati zadovoljštinu Bezgrešnom Srcu Marijinu.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er