MEĐUGORJE

Moć posta – Evo zašto Gospa u Međugorju iznova poziva na post o kruhu i vodi!

Gospa postu daje veliku važnost, toliku da se smatra jednim od pet stupova na kojima se temelji duhovnost Međugorja. Ni u jednom od svojih suvremenih ukazanja, počevši od La Salette, Lourdesa, Fatime, Kibeha i mnogih drugih, Gospa nije toliko poticala na post kao u Međugorju.

Dobro je i korisno zapitati se zašto se to događa, pogotovo sada kada živimo u posebno bolnom, neizvjesnom i zamornom vremenu. Ne smijemo zanemariti niti jedno sredstvo koje nam Crkva, čija je Majka Marija, stavlja na raspolaganje kako bismo u potpunosti ostvarili svoj kršćanski poziv i stoga donosili plodove i u drugima, i u ovom svijetu koji je tako izgubljen iza prolaznosti.

Gospa u Međugorju ne izmišlja nešto novo, nego nas poziva na drevnu praksu koja je bila dio života proroka u Starom zavjetu, kao i otaca Crkve. Sama je Marija tijekom svog zemaljskog života zasigurno postila dva puta tjedno kako je to bila uobičajena praksa među židovskim narodom, utorkom i četvrtkom.

Stoga su tada prve kršćanske zajednice odlučile postiti srijedom i petkom, kako bi se razlikovale od židovskih. Tako se Gospa stavila na trag najstarije tradicije, da je obnovi i donese nama danas. Gospa je tražila post od prvih tjedana ukazanja u Međugorju i od tada ne prestaje isticati njegovu snagu, osobito kada je mir bio ugrožen ratnim sukobima.

Evo riječi koje je izgovorila u poruci od 21. srpnja 1982.: “Draga djeco, pozivam vas na molitvu i post za mir u svijetu. Zaboravili ste da molitvom i postom također možete spriječiti ratove, pa čak i odgoditi prirodne zakone. Najbolji post je na kruhu i vodi. Svi osim bolesnika moraju postiti. Milostinja i milosrđe ne mogu zamijeniti post.”

Ono što je upečatljivo jest Gospina tvrdnja da se “molitvom i postom mogu spriječiti ratovi, pa čak i odgoditi prirodni zakoni”. Čini se nemogućim da tolika snaga proizlazi iz posta, ali ako ti tako kažeš, nema sumnje da je tako. I to nam daje još više shvatiti da su ratovi, pandemije, vanjska fasada drevne duhovne borbe, između dobra i zla, koja traje i danas, te da se možemo boriti i pobijediti samo s Božjim oružjem.

Post i molitva su usko povezani i jedno drugo jača. Ni u jednom marijanskom ukazanju modernog doba post nije zauzeo toliki značaj kao u Međugorju, toliko da se smatra jednim od kamena temeljaca posljednjeg poziva čovječanstva na obraćenje. I Ivan Pavao II. je vjerovao u snagu posta i predlagao ga svima, vjernicima i nevjernicima, kad god bi se pojavila ratna opasnost.

Papa Franjo također je pozvao ljude svih vjera na ujedinjenje u molitvi i postu. Sjećamo se 14. svibnja 2020. kada je cijeli svijet bio na teškoj kušnji zbog pandemije, a Sveti Otac je rekao da cijelo čovječanstvo treba moliti Boga da nam pomogne prevladati pandemiju koronavirusa.

U ovom povijesnom razdoblju ponovno se javlja potreba i hitnost posta kako bi se prevladala sadašnja dramatična situacija. Gospa inzistira i daje veliku važnost postu, kao sredstvu za postizanje mira u svijetu, ali i za dobrobit našeg duhovnog života, jer su te dvije stvari usko povezane. Ne može biti mira izvan nas samih ako prvi mir ne prebiva u našem srcu. Postom naša volja jača i postaje sposobna oduprijeti se zavodljivostima Zloga, koji za nekoga može biti izmišljeni lik ili srednjovjekovna ostavština, ali postoji, i te kako. Konačni cilj posta je sposobnost odricanja od grijeha kako bi Isus rastao u nama.

Post je povezan s vjerom. Postiti ne znači biti gladan, postiti znači otvoriti se Gospodinu. Onaj koji posti otvara se, odriče se nečega da bi napravio mjesta za Njega, da postane siromašan duhom. To jest, postaje svjestan vlastite ograničenosti, svoje nutarnje bijede, svoje potpune ovisnosti o Božjoj ljubavi bez koje smo ništa. Gospa u Međugorju, u svojoj školi molitve, uči nas rasti u vjeri u ovom dekristijaniziranom svijetu i poziva nas na post jer je on sredstvo koje nam pomaže da se otvorimo, da napravimo mjesta za Riječ.

Kako i kada postiti?

Gospa u Međugorju svima preporuča post o kruhu i vodi, osim bolesnima. Prvo je tražila petak, u spomen na dan muke svoga sina. Zatim je dodala srijedu, u čast Duha Svetoga. Post je predviđen za 24 sata, kroz cijeli dan, od ponoći do ponoći. Post se proteže tijekom cijele godine, osim u uskrsnoj i božićnoj osmini. I u slučaju da praznici ili svečani dani padaju u srijedu i petak. I lijepa je ta veza s tradicijom Crkve, koja je u svojim počecima preporučala post dva puta tjedno, upravo srijedom i petkom.

Postite petkom iz istog razloga koji je izrazila Gospa. Umjesto toga, srijeda je napravljena da se pokaže ljubav kršćana prema Isusu, u spomen na dan kada je Juda otišao farizejima i s njima dogovorio cijenu svoje izdaje. Ovo je potvrda već rečenoga: Kraljica Mira ne dodaje ništa novo nego obnavlja tradiciju, nudi nam ono što je posljednjih desetljeća izgubljeno, jer se smatra zastarjelim i zastarjelim. Iako je istina da sada postoji veća potreba nego ikad.

Gospa koja je brižna Majka, pozivajući na post sve osim bolesnika, shvaća da mnogi to ne čine iz mnogih drugih razloga. Dakle, kao alternativu, on traži od ove svoje djece drugu vrstu odricanja koja još uvijek drži srce usmjereno prema Isusu. I to čini u svojoj poruci od 8. prosinca 1981.: “Ako si u nevolji, dođi k meni. Ako nemate snage postiti o kruhu i vodi, možete se odreći drugih stvari. Osim hrane, bilo bi dobro odreći se televizije, jer ste nakon gledanja televizijskih programa rastreseni i ne možete moliti. Također se možete odreći alkohola, cigareta i drugih užitaka. Sami znate što trebate učiniti.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er