BiHVIJESTI

Krizni stožer FBiH tražit će ponovno proglašenje stanja nesreće

SARAJEVO – O aktualnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH na današnjoj su tiskovnoj konferenciji govorili članovi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Tom je prilikom upozoreno da u nekim županijama stanje nije dobro, zbog čega će tražiti ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće. Prema riječima šefa Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjina Muse, sedmodnevna incidenca u županijama je dobra, osobito ako se u obzir uzme da se situacija u posljednja dva tjedna stabilizira. Međutim, unutar entiteta su trendovi širenjas infekcije različiti od županije do županije. “Njih šest bilježi više od 30 slučajeva na 100.000 stanovnika. Među njima najveću incidencu bilježe tri županije a to su HNŽ (159 slučajeva na 100.000 stanovnika), HBŽ (108 slučajeva), te, kao najgora, ZHŽ (202 stanovnika na 100.000 stanovnika), podaci su koje je iznio Musa.

Goran Čerkez, savjetnik federalnog ministra zdravstva, najavio je da će zbog takve situacije tražiti od Federalne uprave Civilne zaštite da ponovno proglasi stanje nesreće u FBiH. “Teška je i vrlo ozbiljna situacija u ZHŽ-u i u HNŽ-u, kapacitete se proširuje kako bi mogli primiti oboljele, a što izaziva zabrinutost. Analizirali smo razloge i uglavnom je to povratak s godišnjih odmora, a još više nepoštivanje mjera. Očito da se ni nadzor nije vršilo koliko treba i sada imamo jednu ozbiljnu situaciju“, pojasnio je Čerkez ukazavši da je potrebna pomoć sviju ako se želi riješiti problem u navedenim županijama. Podsjetio je da je u SŽ ali i u drugim županijama u kojima je postojao epidemiološki problem, on riješen jačim angažmanom institucija. Čerkez je ukazao i da je pred nama dug period te se očekuje da ovo stanje neće proći još za godinu dana. “Trebamo biti strpljivi i odgovorni i poštivati svega 4 mjere: distanca, maska, osobna higijena i nemojte biti sami sebi liječnici već, ako imate respiratorne simptome, ostanite doma i nazovite liječnika, nemojte ići na posao“, preporuča on. Iako su u Kriznom stožeru stava da treba proglasiti stanje prirodne nesreće, dodaju da nemaju planove pojačavati restriktivne mjere.

Od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji, Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeni su rezultati 1.526 testiranih uzoraka, od kojih je 208 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 a novi slučajevi zabilježeni su u svim županijama. Istodobno, Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je devet novih smrtnih ishoda: pet je pacijenata preminulo od proteklog izvješća Zavoda, dok su četiri naknadno unesena pacijenta preminula tijekom proteklog tjedna. S jučerašnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području FBiH iznosio je 435. Od početka pandemije, testirana su ukupno 139.822 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 15.493 osobe. Zaključno sa srijedom, u FBiH je izliječen 11.341 pacijent, dok je aktivnih bilo 3.717 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

Vezani članci

Od posljedica korone preminula još jedna osoba iz Mostara

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar je, od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji, preminula jedna muška osoba iz Mostara (1950.). Prema podacima aćuriranima u srijedu, na bolničkom liječenju bila su 52 bolesnika, od kojih jedan na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, pet na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali bili klinički stabilno, izvijestio je Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a. U SKB Mostar na Covid-19 testirano je 560 uzoraka a u HNŽ-u su potvrđena 53 pozitivna slučaja i to 41 iz Mostara, 1 iz Čitluka, 5 iz Čapljine, 1 iz Konjica, 3 iz Jablanice i 2 iz Stoca. Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su 177 rješenje o samoizoliranju i izoliranju, a do sada su ukupno izdali 4142 rješenja, od čega je 1726 na snazi.

RS: 74 novozaražene osobe i dvoje preminulih

U Institutu RS-a zа јаvnо zdrаvstvо, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS,  Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu je, od pоsljеdnjеg izvјеšćа о еpidеmiоlоškој situаciјi, tеstirаno 579 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 74 оsоbе. Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 36 оsоbа је iz Bаnjа Lukе, 8 iz Dоbоја, 6 iz Tеslićа, 4 оsоbе su iz Fоčе, pо tri iz Knеžеvа, Trеbinjа i Čеlincа, 2 оsоbе iz Biјеljinе i pо јеdnа iz Vlаsеnicе, Gаckа, Zvоrnikа, Kоtоr Vаrоšа, LJubinjа, Mоdričе, Stаnаrа, Šеkоvićа i Lоpаrа. U prоmatranom razdoblju, Institutu RS zа јаvnо zdrаvstvо priјаvljеnа su dvа smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о muškаrcu stаriје živоtnе dоbi iz Zvоrnikа i muškаrcu stаriје živоtnе dоbi iz Knеžеvа. Dо sаdа је u RS-u pоtvrđеnо 8.414 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulа је ukupnо 281 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа. Od početka pandemije, оpоrаvilо sе ukupnо 5.375 оsоbа, а tеstirаnо je njuh ukupnо 72.378. Zaključno sa srijedom, ukupno je bilo 184 hоspitаlizirаnih osoba, dok ih је pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm bilo 3.298.

www.medjugorje-news.com/dnevni.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er