VJERA I DUHOVNOST

Kada nas pred Božić “uhvati” tjeskoba evo što učiniti…

Vrijeme pred Božić često, ali nenamjerno postaje veliki izvor stresa, a tome je tako kada molitvu, mise zornice i post zamijenimo velikim svečanim gozbama i kupovinom božićnih poklona. Nameće se pitanje, kako se nositi s božićnim stresom, a da ne izgubimo smisao Božića?

Vrijeme došašća trebalo bi biti vrijeme u kojem smo smireni i opušteni kako bismo bili sposobni uroniti u pravi smisao Božića. Međutim, često to nije slučaj, piše Catholic Online.

Briga o sebi u vrijeme iščekivanja Božić jedna je od važnijih stvari koje možete učiniti za sebe i svoju obitelj.

Prema internetskom portalu koji obrađuje teme iz psihologije – Psychology Today, jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo se uspješno nosili sa stresom tijekom došašća jest prihvatiti da se taj stres lako može dogoditi i da je ponekad taj stres neizbježan. Umjesto da se brinemo o tome što se i zašto događa, “posvetimo napore da učinimo ono što možemo kako bismo krenuli naprijed”.

Božić je jedno od najvećih i najljepših doba u godini i zato je važno imati na umu pravo značenje Božića umjesto da užurbano trčimo naokolo dopuštajući stresu i negativnim osjećajima da nas kontroliraju.

Vezani članci

Kad nas taj neželjeni stres počne udarati, najbolje što u tom trenutku možemo napraviti jest odmoriti se. Disati. I baviti se fizičkom aktivnošću. “Fizička aktivnost može nam pomoći u vraćanju tijela i uma u mirnije i opuštenije stanje”, navodi SkillsYouNeed.com. S druge strane, kada se osjećamo umorno i iscrpljeno, ne možemo se osjećati smireno niti se možemo boriti protiv stresa.

Od velike pomoći svakako je razgovor s Bogom. Odvojimo pokoji trenutak za sebe i pronađimo mirno mjesto za čitanje Svetog Pisma, molitvu i meditaciju kako bismo odmorili dušu i srce. Tjelesni umor možda se lakše podnosi nego duhovni i psihički umor. Bdijenjem, svakodnevnom molitvom i razmatranjem Božje Riječi osigurat ćemo si najkvalitetniji i najljepši odmor za dušu.

Poslanica Filipljanima podsjeća nas: „Ne brinite se ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom, sa zahvalnošću, neka se vaše zahtjeve obznane Bogu; i mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će vaša srca i umove kroz Krista Isusa.”

Bog nam je dao molitvu kao sredstvo za ublažavanje stresa i nema boljeg vremena da je iskoristimo nego u vrijeme iščekivanja dolaska njegova sina Isusa Krista.

božić

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button