VJERA I DUHOVNOST

Je li itko doista vidio Isusovo uskrsnuće?

Dok su Marija Magdalena i apostoli svjedočili praznoj grobnici, je li itko vidio Isusa kako doista ustaje od mrtvih, njegovo uskrsnuće?

Svako evanđelje bilježi izvještaj o Isusovom uskrsnuću na sličan način.

Evanđelje po Mateju objašnjava kako je Marija Magdalena otišla vidjeti grob: Nakon subote, kad je svanuo prvi dan u tjednu, Marija Magdalena i druga Marija dođoše vidjeti grob. I gle, nastade veliki potres; jer je anđeo Gospodnji sišao s neba, pristupio, odvalio kamen i sjeo na njega. Njegov izgled bio je poput munje, a odjeća mu je bila bijela poput snijega. Stražari su bili potreseni od straha od njega i postali su kao mrtvi. Tada anđeo reče ženama: “Ne bojte se! Znam da tražite Isusa raspetoga. On nije ovdje, jer je uskrsnuo baš kako je rekao. Dođite vidjeti mjesto gdje je ležao. Zatim idite brzo i recite njegovim učenicima: ‘Uskrsnuo je od mrtvih i pred vama ide u Galileju; tamo ćete ga vidjeti.’ Evo, rekao sam ti.” Matej 28:1-8

Evanđelje po Ivanu mnogo je kraće u svom izvještaju i jednostavno kaže: “Prvog dana u tjednu Marija Magdalena dođe na grob rano ujutro, dok je još bio mrak, i vidje da je kamen uklonjen s groba. ” (Ivan 20,1)

Vezani članci

U svim izvještajima Marija Magdalena vidi samo “prazan grob”. Iako je istina da ona vidi čudesno pojavljivanje anđela, ona ne vidi uskrsnuće.

Katekizam Katoličke Crkve potvrđuje ovu stvarnost: O uistinu blažena noć, pjeva Exultet Vazmenog bdijenja, koji je jedini zaslužio znati vrijeme i čas kad je Krist uskrsnuo iz carstva mrtvih! Ali nitko nije bio očevidac Kristova uskrsnuća i nijedan ga evanđelist ne opisuje. Nitko ne može reći kako je do toga fizički došlo. Još je manje njegova najdublja bit, njegov prelazak u drugi život, bila osjetilima zamjetljiva. Iako je uskrsnuće bilo povijesni događaj koji se mogao potvrditi znakom praznog groba i stvarnošću susreta apostola s uskrslim Kristom, ipak ostaje u samom srcu otajstva vjere kao nešto što nadilazi i nadilazi povijesti. KKC 647

Isusovo uskrsnuće dogodilo se u nekom trenutku prije nego što je Marija Magdalena stigla do groba. Dok je ona stigla, Isus je već bio uskrsnuo i više nije ležao na kamenoj ploči unutar groba. U stvarnosti, jedina bića koja su vidjela Isusovo uskrsnuće bili su anđeli. Bili su tu cijelo vrijeme i bili prisutni s Isusom unutar groba, kao i na nebu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er