CRKVAMOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Hrvatski svećenik o molitvi “U Ime Isusovo”: Evo zašto je vjernici laici ne bi smjeli moliti

Osvrćući se na društvenim mrežama na Evanđelje, svećenik i doktorand na doktorskom studiju iz sustavne dogmatske i biblijske teologije na KBF-u u Zagrebu fra Mate Bašić progovorio je o molitvama “U ime Isusovo” koje mnogi laici mole. Njegovu objavu donosimo u cijelosti.

Mnogi će me u onaj dan pitati:
‘Gospodine, Gospodine!
Nismo li mi u tvoje ime prorokovali,
u tvoje ime đavle izgonili,
u tvoje ime mnoga čudesa činili?’
Tada ću mu kazati:
‘Nikad vas nisam poznavao!
Nosite se od mene,
vi bezakonici!’
Mt 7,22-23

Pa toliko o tim molitvama U Ime Isusovo… Ili ono gdje vjernici umišljaju da imaju neku vlast nad drugim silama, pa onda tim nekim umišljenim autoritetom zapovijedaju U Ime Isusovo, kao kod Skevinih sinova gdje u Djelima apostolskim čitamo: “Zato i neki Židovi zaklinjaoci-potukači pokušaše zazvati ime Gospodina Isusa nad one koji imahu zle duhove, kaže svećenik fra Mate.

Govorili su: »Zaklinjem vas Isusom koga Pavao propovijeda.« To činjaše sedam sinova nekog Skeve, židovskoga velikog svećenika. Zli im duh odvrati: »Isusa poznajem i Pavla znam, ali tko ste vi?« I čovjek u kome bijaše zli duh, nasrnu na njih i nadjača ih te oni goli i izranjeni pobjegoše iz one kuće.”

Crkva odbacuje bilo koju mogućnost u kojoj bi vjernik laik zapovjednim načinom molio ‘U Ime Isusovo’

Zbog tih razloga, Crkva ne dopušta uzimanje vlasti ili autoriteta u Isusovo ime, jer čuva i brine za svoje stado, te odbacuje bilo koju mogućnost u kojoj bi vjernik laik zapovjednim/imperativnim načinom molio U Ime Isusovo. Zato Crkva, od najstarijih dana daje molitve zaštite koje vjernik uvijek i svagda može moliti, kao što je molitva “Pod obranu se tvoju utječemo, Sveta Bogorodice…” kaže svećenik fra Mate.

Radije ću se uvijek ponizno utjecat pod obranu i zaštitu svetaca i Crkve, kao što je sv. Franjo ponizno i pobožno molio, dok je svećenik, iako možda manje svet i veliki grešnik, snagom i vlašću Crkve i Svetoga Reda, zapovijedao demonima, nego li umišljeno sam uzimati vlast i na kraju čuti Isusov: “Nikada vas nisam poznavao! Nosite se od mene…”, prenosi hkm.hr

Podsjetimo, svečenik fra Mate Bašić je i prošlih godina upozoravao na molitvu: U ime Isusovo, koju u isto vrijeme preporučuju mnogi drugi svećenici posebno karizmatici. Istina je naime, da Crkva laicima nije zabranila ovu molitvu te da je ovo gore napisano,  isključivo mišljenje ovog svećenika a ne službeno stajalište Katoličke Crkve ili HBK.

Molitva u ime Isusovo ide ovako:

U ime Isusovo uzimam vlast i vežem sve zle sile i snage u zraku, na zemlji, u vodi, u podzemlju, na onom svijetu, u prirodi i u vatri.

Ti si Gospodin nad svim svemirom, dajem Ti slavu u ime Tvoga stvorenja. U Tvoje ime vežem sve demonske sile koje su došle protiv nas i naših obitelji i stavljam sve nas pod zaštitu Tvoje dragocjene krvi koja je prolivena za nas na križu.

Marijo, naša Majko, tražimo Tvoju zaštitu i zagovor kod Presvetog Srca Isusova za sve naše obitelji. Zaogrni nas svojim plaštem ljubavi da se prestraši neprijatelj.

Sveti Mihovile, i naši anđeli čuvari, dođite i branite nas i naše obitelji u borbi protiv svega zla što obilazi svijetom.

U ime Isusovo, zapovijedam svim silama i snagama zla da odstupe istoga časa od nas, od naših domova i naše zemlje.

A mi ti zahvaljujemo, Gospodine Isuse, jer si vjeran Bog i osjećaš s nama. Amen.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er