VJERA I DUHOVNOST

Evo zašto vještice mrze medalju sv. Benedikta

Medalja svetog Benedikta ima dugu povijest suprotstavljanja demonskim silama. Teško je odrediti točno podrijetlo medalje sv. Benedikta, ali se vjeruje da se različiti simboli na njoj mogu pratiti do benediktinskog samostana u 17. stoljeću.

Prema Domu Prosperu Guérangeru u njegovoj kratkoj knjizi Medalja ili križ svetog Benedikta, benediktinski samostan osujetio je planove vještica na tom području. Godine 1647. u Nattrembergu u Bavarskoj, vlasti su zatvorile određene vještice koje su bile optužene da su izvodile svoje čarolije na štetu ljudi iz susjedstva… one su priznale da njihova praznovjerna praksa nikada nije mogla proizvesti nikakav učinak … nad samostanom u Mettenu i ta im je okolnost dala osjećaj da je kuća zaštićena križem.

Kasnije je otkriveno da je bilo “nekoliko prikaza svetog križa naslikanog na zidovima, a zajedno s križem pronađena su i slova [sada na medaljici sv. Benedikta]”. Postojao je i rukopis koji je sadržavao “crteže koji su prikazivali svetog Benedikta u redovničkoj kući i kako u desnoj ruci drži štap čiji je kraj oblikovan u križ”. Gotovo sve što se sada nalazi na medaljici sv. Benedikta pronađeno je u benediktinskom samostanu u Mettenu. Sama medalja prvi put je uvedena tek u 18. stoljeću, au potpunosti je prihvaćena u 19. stoljeću. Od tada nositelji medaljice zazivaju zagovor sv. Benedikta u istjerivanju zlih sila. Tome su dijelom pridonijele razne molitve za egzorcizam koje su bile ispisane na medaljici.

Počevši od vrha, u smjeru kazaljke na satu, pa oko ruba pojavljuju se inicijali molitvi:

Vezani članci

V. R. S. (Vade Retro Satan): “Bježi, Sotono”

N. S. M. V. (Ne Suade Mihi Vana): “Nikada me ne iskušavajte svojim taštinama!”

S. M. Q. L. (Sunt Mala Quae Libas): “Ono što mi nudiš je zlo.”

I. V. B. (Ipse Venena Bibas): “Ispijte sami otrov!”

Sama medaljica nema snagu izgoniti zloduhe, već je vidljivi znak unutarnje pobožnosti i vjere vjernika u Isusa Krista i njegovog slugu, svetog Benedikta. Kako je medaljica molitva egzorcizma protiv Sotone, njome se zaziva Božji blagoslov i zaštita na nas, po zagovoru velikog sveca. To je također podsjetnik na naše krsno odbacivanje svega što je zlo. Medalja svetog Benedikta ima dugu povijest suprotstavljanja vješticama i drugim demonskim silama koje su aktivne u svijetu, podsjećajući na snagu Isusa Krista i pobjedu na križu.

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er