VJERA I DUHOVNOST

Brigom ništa ne postižete, oduzima vam mir i tjera vas od Boga: 5 savjeta kako pobijediti svoje strahove

Briga nije dobar odgovor na strah. Ništa ne postiže, oduzima vam mir i tjera vas od Boga. S druge strane, svaki od ovih pet koraka koristi strah kao odskočnu dasku kako bi vas približio Gospodinu. Možda se to neće dogoditi preko noći, ali svakodnevna njihova primjena na kraju će dovesti do mira koji tražite.

Iako se “Ne boj se” poruka stotinama puta pojavljuje u Bibliji, često je ne doživljavamo u potpunosti. Umjesto toga postajemo toliko preplavljeni svakodnevnim životnim izazovima da napuštamo svaku nadu za pronalaženje mira. Zabrinutost, strah je česta pojava u životu mnogih pojedinaca. I nemoj ni na trenutak pomisliti da su kršćani koji idu u crkvu imuni na ovu nevolju.

Unatoč redovitom odlasku na misu, čovjekov život je često prožet brigom. Sigurno si puno puta čuo poruku “ne bojte se”, ali ona je ušla na jedno uho, a izašla na drugo. Na kraju kada toliko potoneš u taj strah preostane ti jedino da predaš svoj život Isusu. I baš kao što je mnogo puta obećao, Isus će te izbaviti od strahova i ispuniti svojim mirom.

Možda nisi svjestan toga, ali strah može biti veliki blagoslov. Ne samo da te podsjeća da trebaš Gospodinovu pomoć, već te zapravo može približiti Njemu i dati mir koji tražiš. Ključno je naučiti kako reagirati kada se bojiš. Imajući to na umu, evo pet jednostavnih (ali učinkovitih) koraka koji će ti pomoći da prijeđeš put od straha do vjere.

1. UČINITE ŠTO MOŽETE.

Nažalost, zabrinutost je često naš standardni odgovor na zastrašujuće situacije. To je opasno jer može zanemariti druge (i produktivnije) odgovore. Možemo se toliko naviknuti na brigu o potencijalnim problemima da gubimo iz vida činjenicu da bismo ih mogli riješiti. Bog nam je dao inteligenciju i očekuje da ju koristimo.

Umjesto da brinete o zabrinjavajućoj situaciji, zapitajte se jednostavno: “Mogu li nešto učiniti da to ispravim?” Ako ste zabrinuti da će se vaša obitelj financijski boriti nakon vaše smrti, možete potražiti životno osiguranje. Ažuriranje životopisa i početak traženja posla bili bi dobar odgovor na vijest da vaša tvrtka planira otpuštanje. Umjesto da brinete o svom zdravlju, razmislite o traženju liječnika. Činite ono što možete (koliko god bili mali) često će biti dovoljno da riješite (ili smanjite) problem i vratite svoj duševni mir.

2. ŽIVI U TRENUTKU.

Život u sadašnjem trenutku može biti izazov, ali to je nešto što moramo naučiti raditi. Vrijeme provedeno u brizi oko budućnosti ili žaljenju zbog prošlosti je izgubljeno i lišava nas Božje prisutnosti danas. Prošlost je nestala, a budućnost nije zagarantirana. Jedna od sotoninih omiljenih taktika je usađivanje misli “što ako” i “samo ako” u vaš mozak. Ne nasjedajte na njegove laži.

Isus je upozorio da se s razlogom ne brine o sutrašnjem vremenu (vidi Matej 6:34) ili se zadržava u prošlosti (vidi Luka 9:62). Bavljenje bilo kojom od ovih aktivnosti gubitak je vremena i siguran je uzrok tjeskobe. Ako danas možete učiniti nešto kako biste ispravili grešku iz prošlosti ili se pripremili za budućnost, učinite to svakako. U suprotnom, držite oči na Gospodinu i usredotočite se na njegovu pomoć sadašnjem trenutku. On je s tobom!

3. MOLITVA.

Možemo biti u tolikoj žurbi da riješimo svoje probleme, a da zaboravimo moliti. Bez Gospodnje pomoći nećemo ništa postići. Nikada nije namjeravao da kroz život idemo sami, ali se neće sam nadimati.

Bez obzira s kojim se problemom ili krizom suočili, uvijek se sjetite zamoliti Gospodina za pomoć. Bit ćete zapanjeni kako on može učiniti nemoguće. Postoji i druga često zanemarena korist od molitve umjesto panike. Prema sv. Pavlu, iznošenje naših namjera Bogu (vidi Filipljanima 4: 6-7) rezultirat će mirom koji “nadilazi svako razumijevanje”.

4. OBRATITE SE CRKVI.

Kako vaše prijateljstvo s Gospodinom raste, mogli biste doći u iskušenje da razvijete mentalitet “ja i Isus”. Drugim riječima, pogrešno zaključujete da je Isus sve što vam je potrebno da bi vaš život bio potpun.

Strogo govoreći, taj je zaključak lažan. Iako nam je zasigurno potreban osobni odnos s Isusom kako bismo došli do neba (ili doživjeli mir), ne bismo trebali zanemariti činjenicu da je Isus osnovao Crkvu. Tek po njegovoj Crkvi možemo potpuno upoznati i zbližiti se s Isusom. Bez sakramenata, pobožnosti i Biblije nikada nećemo doživjeti pravi mir koji proizlazi iz bliskog, osobnog odnosa s Isusom Kristom.

5. RAZMISLITE O NEBU.

Kad se suočite s bolnom situacijom, ništa neće pojačati vašu patnju više od misli da bi mogla biti trajna. Iako želučani virus može biti vrlo neugodan, lakše ga je podnijeti znajući da će trajati samo nekoliko dana. Nažalost, isto se ne može reći za kroničnu bolest, ozbiljnu bolest ili otkaz na poslu. Možemo podnijeti gotovo sve ako znamo da je to privremeno. Međutim, kad se ne vidi kraj, mogli bismo brzo utonuti u očaj.

Evo dobrih vijesti: Svaki problem s kojim ćete se ikada suočiti u ovom životu je privremen. Mogao bi nestati za nekoliko tjedana, mjeseci ili čak godina, ali nije trajno. Najgori scenarij je da će nestati kad umrete. Uvijek zapamtite da ne postoji trajan problem. Sama ta pomisao trebala bi biti dovoljna da vam donese određeni stupanj ugode, ali postoji još nešto bolje za razmotriti. Isus vam priprema mjesto na nebu (vidi Ivan 14: 2), koje će zauvijek biti bez boli i patnje. Usredotočenost na “nagradu” izvrstan je način da doživite radost čak i usred patnje.

Tijekom svog života doživjet ćete mnoge situacije koje izazivaju strah. Ali kao što je zabilježeno na stranicama Biblije, mnogi najsvetiji ljudi koji su hodali licem zemlje (Abraham, Mojsije, Marija, sveti Josip, sveti Pavao i drugi) znali su kako je to bojati se. Strah je emocija i nije nešto što možemo kontrolirati. Ono što možemo kontrolirati je kako reagiramo na tu emociju.

Bog je tu

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er