CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Blažena Margareta Ebner- njemačka dominikanka, mističarka i vizionarka

Današnja je zaštitnica blažena Margareta Ebner, njemačka dominikanka, mističarka i vizionarka. U svome poznatom djelu Dnevnik opisuje mistična iskustva koja je doživjela. Rođena je oko 1291. godine kao plemićka kći u augsburškoj biskupiji. U 14. ili 15. godini stupila je u samostan dominikanki u Medingenu. U tom samostanu sv. Marije preboljela je razne bolesti koje je jedva preživjela.

Tijekom rata dvije je godine provela kod kuće s ostarjelom majkom, bratom i sestrama. Većinom je živjela u povučenosti, molitvi i sabranosti. Kad se rat stišao, vratila se u samostan. Tamo se susrela sa svećenikom Henrikom koji joj je postao duhovni vođa. On ju je poticao da piše svoja duhovna iskustva pa je tako počeo nastajati njezin Dnevnik.

Margareta je živjela u teško vrijeme kad su Crkvu razdirale nesuglasice. Tad su pape stolovale u Avignonu.  Margareti je duhovno srodan bio dominikanac Ivan Teuler koji je prozvan ‘prosvijetljeni naučitelj’. Znala je provoditi teške i dugotrajne pokore koje njezin organizam, iscrpljen bolešću, nije mogao podnijeti bez većih posljedica. Svojim je Dnevnikom Margareta postala svjetlo koje je mnogima osvjetljavalo put do Boga. Umrla je 1351. godine.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er