CRKVAZANIMLJIVOSTI

Vatikan izdaje poštansku marku u čast pape Benedikta XVI.

Samo najzagriženiji kolekcionari i ljubitelji poštanskih maraka bit će upoznati s Vatikanskim filatelističkim i numizmatičkim uredom. Pod upravom Vatikanske poštanske službe, ovaj entitet je zadužen za izdavanje, promidžbu i prodaju kovanica, medalja i poštanskih markica, koje skupljaju znalci i kolekcionari diljem svijeta. Njihov posljednji dodatak je markica u čast pape Benedikta XVI.

Izdana je 31. siječnja, točno mjesec dana nakon njegove smrti, a sadrži fotografiju snimljenu 2009. godine dok je Papa bio na odmoru u dolini Aoste na sjeveru Italije. U priopćenju za tisak na marki stoji da se želi podsjetiti na posvetu njemačkog pape Djevici Mariji. “Oni koji se – poput Marije – posve otvore Bogu, prihvaćaju Božju volju, iako je ona tajanstvena, iako često ne odgovara njihovim vlastitim željama, i mač je koji probada njezinu dušu, kao što je proročanski starac Šimun rekao Mariji kad je Isus prikazan u Hramu (usp. Lk 2,35)“, rekao je Benedikt XVI. tijekom opće audijencije 19. prosinca 2012. , piše Aleteia.

Markica također želi izraziti “miris zahvalnosti”, koji je papa Franjo spomenuo u svojoj propovijedi tijekom sprovoda Benedikta XVI. 5. siječnja. “Ovdje okupljeni vjerni narod Božji sada prati i povjerava mu život onoga koji mu je bio pastir. Poput žena na grobu, i mi smo došli s mirisom zahvalnosti i melemom nade, kako bismo mu još jednom pokazali ljubav koja je vječna. Želimo to činiti s istom mudrošću, nježnošću i odanošću koju nam je on darovao tijekom godina. Zajedno želimo reći: “Oče, u tvoje ruke predajemo duh njegov.” Benedikte, vjerni Zaručničin prijatelju, neka tvoja radost bude potpuna kad čuješ njegov glas, sada i zauvijek!”

Marka, tiskana u Belgiji, košta 1,25 € (oko 1,36 USD), a proizvedeno je samo 105.000 primjeraka. Ured koji bilježi vrijeme i povijest Vatikanski filatelistički i numizmatički ured svake godine izdaje određeni broj kovanica, medalja i poštanskih maraka u znak obilježavanja određenih događaja ili jednostavno godine koja prolazi. Zatim ih kupuju i prodaju kolekcionari diljem svijeta. Svakim napravljenim predmetom predstavlja se i fizički ovjekovječuje određeno vremensko razdoblje, osoba ili pojava.

Vezani članci

Primjerice, Ured je u lipnju 2022. izdao srebrnu medalju posvećenu miru u Ukrajini, čiji će prihod od prodaje ići za potporu onima koji pate od rata. Medalja od 50 eura (oko 54 dolara) prikazuje obitelj koja bježi pred sukobom s jedne strane i golubicu i maslinovu grančicu s druge strane. Ured čak ima svoj poseban odjel u Vatikanskim muzejima u kojem se čuvaju rijetke marke, kovanice i medalje još od pontifikata pape Pija IX. (1846.-1878.).

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er