VJERA I DUHOVNOST

10 razloga zašto je Isusovo sveto ime tako snažno

Ovaj mjesec slavimo ime našega Spasitelja. Siječanj je mjesec posvećen Presvetom Imenu Isusovo kojega ove godine slavimo 3. siječnja 2022.

Evo nekoliko razloga zašto je Ime Isusovo tako moćno.

1: Imenovao ga je Bog … “Zvat ćeš se novim imenom koje će nadjenuti usta Gospodnja”, kaže Izaija 62:2. I tada je anđeo Gabrijel, glasnik Gospodnji, donio to ime njegovoj obitelji: Isus.

2: Gabrijel je rekao Josipu da će Marija: “roditi sina i dat ćeš mu ime Isus, jer će on spasiti svoj narod od njihovih grijeha.”

Vezani članci

3: Je li se također zvao Emmanuel? Ljude je stoljećima zbunjivalo to što Matej piše: “Sve se to dogodilo da se ispuni što je Gospodin rekao po proroku: ‘Evo, djevica će začeti i roditi sina, i nadjenut će mu se ime Emanuel.’” Zašto se onda zove Isus? Sveti Toma Akvinski objašnjava da budući da “Isus” znači “spasenje”, Emanuel “označava uzrok spasenja, a to je sjedinjenje božanske i ljudske naravi u Osobi Sina Božjega.” Akvinski dodaje da Izaija 9:6 kaže: “Zvat će se ime Divni, Savjetnik Bog Silni, Otac svijeta koji dolazi, Knez mira” – što su posljedice njegove uloge spasitelja.

4: Ime mu je novo. Prisjetite se da Izaija 62:2 kaže: “Zvat ćeš se novim imenom.” Ali Isusovo ime nije novo – ono je “Jošua”, često korišteno prije i poslije Isusa. Akvinski objašnjava: Svi ti Jošue “bili su spasitelji u određenom i vremenskom smislu. Ali u smislu duhovnog i općeg spasenja, ovo je ime vlastito Kristu, pa se stoga naziva ‘novim’ imenom.” Kao što Eva znači “majka svih živih”, Abraham znači “otac mnogih naroda”, a Petar znači “stijena”, “Isus” sažima tko je Gospodin: Spasitelj.

5: Neka se sveti i Njegovo ime. Židovski narod visoko cijeni svetost imena – osobito Božjih. Božje ime nije bilo dopušteno ni izgovoriti. Isus nam je prenio ovu tradiciju, učeći nas da se molimo Ocu: “Sveti se ime tvoje.” Budući da je Isus druga osoba Trojstva, njegovo je ime također sveto. Kaže sveti Pavao, “u ime Isusovo treba se prignuti svako koljeno, na nebu i na zemlji i pod zemljom, i svaki jezik priznati da je Isus Krist Gospodin, na slavu Boga Oca.”

6: Njegovo je ime na raspelu. Sveti Ivan Pavao II. primijetio je kako se ime Isus “pokazalo kao znak proturječnosti”. Njegovo ime Isus “bilo je napisano na križu kao opravdanje za njegovu smrtnu kaznu – ‘Isus, kralj Židova’.” Dok je spašavao svijet, njegovo ime ga je proglasilo spasiteljem.

7: Sveti Petar je znao snagu imena. Koliko je snažno ime Isusovo? U svojoj prvoj propovijedi, Petar se prisjetio Joelovog proročanstva: “Tko god zazove ime Gospodnje, bit će spašen” (Djela 2:21) i rekao da se odnosi na “Isusa iz Nazareta”. Petar reče hromom čovjeku na vratima Hrama: “Nemam srebra i zlata, ali dajem ti što imam; u ime Isusa Krista Nazarećanina hodaj” (Dj 3,6). 8: Patnja za imenom je posebna. Kad su apostoli prvi put u povijesti Crkve bili zatvoreni, nakon toga su bili oduševljeni i “radovali su se što su dostojni trpjeti sramotu za ime”.

9: Stijeg sv. Bernardina. Kroz povijest Crkve sveci su imali veliku pobožnost prema imenu Isusovu. U 15. stoljeću sveti Bernardin Sijenski nosio bi veliku zastavu s imenom “Isus” sa sobom u misije, a njegova rasprava o Svetom imenu nadahnula je Crkvu da dublje prouči duhovnost imena.

10: Stabla svetog Izaka Joguea. Sveti Isaac Jogues, koji je služio Algonquin Indijance u sjevernom New Yorku 1600-ih, imao je veliku pobožnost prema imenu Isus. “Koliko sam puta na veličanstvenim stablima Ossernenona urezao najsvetije Isusovo ime tako da bi demoni mogli pobjeći kad bi ga vidjeli, a čuvši ga mogli drhtati od straha”, rekao je.

Aleteia

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er