CRKVA

Zašto se zelena boja liturgijskog ruha koristi za obično vrijeme?

Molitva uključuje sva naša osjetila. To uključuje biti živ za dodire Božje milosti posvuda oko nas i u nama. Boja u crkvi je više od ukrasa. U javnom bogoslužju ima ulogu sličnu glazbi, umjetnosti i arhitekturi crkve — poučavati, nadahnjivati, pomoći nam da saberemo misli. Zelena se koristi kao liturgijska boja tijekom tjedana poznatih kao obično vrijeme. Upotrebljava se vrijeme kroz godinu, iza Bogojavljenja i Duhova.

Općenito, ovo vremensko razdoblje traje od kraja božićnog vremena ( Bogojavljane) do početka korizme, te od kraja uskrsnog vremena (Duhovi) do početka došašća. Daleko od toga da bude ispuna između drugih liturgijskih razdoblja, redovito vrijeme ima svoje vlastito značenje, označeno vlastitom bojom.

U svom etimološkom korijenu, riječ “običan” ima bogato značenje, koje daleko nadilazi uobičajeno shvaćanje običnog, običnog ili svakodnevnog. Riječ ima svoj izvor u sanskritskoj, ili indoeuropskoj riječi, koja je ušla u latinski kao glagol orior, što znači ustati, biti uzburkan i rasti. Riječ za “istok” na latinskom, oriens, prenosi isto bogato značenje: ukazuje na izlazak sunca. Stoga je redovito vrijeme za katolike prilika da dopustimo Gospodinu da probudi našu vjeru, da dopusti da se naš duh uzdigne i raste u našem duhovnom životu. Zelena boja ovo značenje stavlja u prvi plan, budući da je to boja koja priziva život i rast.

www.medjugorje-news.com

Izvor
simply catholic

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er