CRKVAVJERA I DUHOVNOST

VELIKE POBJEDE! Zašto naši biskupi šute? Sud u Francuskoj i New Yorku ruši restrikcije prema Crkvi

Biskupi diljem svijeta u borbi za prava vjernika, a naši sablasno šute! Molimo za naše pastire da im Bog da snage.

Laičke udruge uz podršku nekoliko hrabrih biskupa i svećeničkih udruga u Francuskoj odlučili su ponovno tužiti Vladu pred vrhovnim sudom zbog najnovije odluke suda na uvedenu mjeru ograničenja od trideset osoba za sudjelovanje na liturgijskim slavljima , neovisno o veličini crkve. Naime, ova mjera je donesena nakon što su se žalili na prvotnu odluke vlade da se zbog koronavirusa zabrane javna misna slavlja, pri čemu su se pozvali na slobodu bogoslužja i odvojenosti Crkve od Države.

I stalno vijeće Francuske biskupske konferencije odlučilo podnijeti izvješće o slobodi Državnom vijeću, jer biskupi smatraju da su vlasti dužne jamčiti slobodu bogoslužja u svojoj zemlji. Biskupi su naglasili da su ovu odluku donijeli uzimajući u obzir ‘brojne reakcije vjernika, uključujući reakcije vjernika drugih vjeroispovijesti’.

Jučer je Sud odlučio u korist vjernika uočivši očitu nelogičnost vladine uredbe.

Vezani članci

Od sada se svete mise mogu slaviti bez ograničenja na 30 osoba, uzimajući u obzir higijenska pravila i sigurnosnu udaljenost, u skladu sa smjernicama koje je predložila Francuska biskupska konferencija, a posebno Pariška biskupija posljednji nekoliko tjedana.

Prošlog tjedna Vrhovni sud stao je na  i stranu katoličkih biskupa i predstavnika židovske zajednice koji su podnijeli tužbu u sporu oko mjera ograničenja koje je uveo guverner New Yorka Andrew Cuomo, a koje su ograničavale broj prisutnih na vjerskim službama, od 10 do 25 ljudi.https://41d2498cb8eb6f10fdb3fd1614df1668.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

“Propisi se ne mogu gledati kao neutralni jer su za crkve određene posebno stroge mjere. U crkvama i sinagogama u crvenoj zoni ne smije biti više od 10 osoba, dok kompanije kategorizirane kao ‘bitne’ mogu primiti koliko god ljudi žele. Među bitne tvrtke ubrajaju se objekti za akupunkturu, kampovi, garaže i slično, kao i tvornice koje proizvode kemikalije i mikroelektroniku te sva transportna postrojenja”, stoji u priopćenju suda.

Sloboda vjeroispovijesti ima više od prava na bogoslužje; ali, ako izgubimo to pravo, ne može biti slobode vjeroispovijesti. To je toliko jasno da je o tome bespotrebno govoriti, ali istina je da je ovo pravo testirano stvarnošću koronavirusa – i, još više, našim strahom od virusa.

U Francuskoj su vjernici danima stajali pred svojim crkvama diljem zemlje s krunicama u rukama i borili se za svoje pravo. Pridružili su im se hrabri biskupi i izborili su se za zajedništvo s Kristom u Euharistiji. U New Yorku također su biskupi borbu uzeli na sebe znajući da je sloboda vjeroispovijesti ustavno pravo za koje se treba boriti čak i usred pandemije. Sud je stao na njihovu stranu. U Hrvatskoj svi šute, prihvaćaju pa ni ne propituju sablasne preporuke koje u vremenu došašća zabranjuju vjernicima prisutstvo na svetoj misi. Zašto? Molimo za naše pastire!

www.medjugorje-news.com/dnevno.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er