CRKVAVJERA I DUHOVNOST

U iščekivanju kanonizacije Charlesa de Foucaulda

Isusove male sestre i braća u Zagrebu kao i cijela duhovna obitelj blaženog Charlesa de Foucaulda (Isusovog malog brata Karla) širom svijeta i ovog 1. prosinca obilježavaju obljetnicu njegove smrti. Radi pandemije neće biti okupljanja, ali će ovogodišnja obljetnica biti prožeta posebnom zahvalnošću zato što je papa Franjo 26. svibnja ove godine potpisao dekret o njegovoj kanonizaciji čiji datum, radi sanitarne krize, još uvijek nije poznat.

Kako su poručili iz bratstva Isusove male sestre, znakovito je da unesrećeni mladić čije se čudesno ozdravljenje pripisuje zagovoru Charlesa de Foucaulda nije kršćanin, a ipak je dopustio da njegov slučaj bude razmatran od strane Crkve.  Kada je saznao za nesreću svog radnika, šokirani vlasnik tvrtke osjeća da preostaje još samo molitva, naziva svoju župu u Saumuru čiji je zaštitnik blaženi Charles de Foucauld, preporučujući ozlijeđenog mladića u molitve. Bilo je to 30. studenog  2016. godine, upravo u  trenutku kada su vjernici završili devetnicu blaženom Charlesu spremajući se da sutradan, 1. prosinca, obilježe stotu obljetnicu  njegove smrti. 

U mladenačkim lutanjima Charlesa de Foucaulda i u  njegovoj neumornoj potrazi  za smislom može se prepoznati i današnja generacija mladih i manje mladih ljudi. Njegov susret sa islamom i s jednom sasvim drugačijom kulturom, život među stanovnicima alžirske Sahare koji su po svemu toliko različiti od njega, a opet tako bliski, malo po malo oblikovalo ga je u “sveopćeg brata”. Njegovu nastambu prozvali su “bratstvo” jer su vrata bila širom otvorena svima. Pod utjecajem svoga vremena Karlo je u početku želio da drugi postanu kršćani kao on, ali je s vremenom shvatio da ljude nije potrebno obraćati, nego jednostavno prihvatiti i voljeti. “Nisam tu da ih obraćam, nego da ih ljubim, zato što ih Isus ljubi”. 

Njegov poziv na sveopće bratstvo i danas odzvanja u srcima mnogih laika, svećenika i redovnika/ca koji Evanđelje nastoje živjeti u jednostavnoj svakodnevnici poput Isusa u Nazaretu, zalažući se za miran suživot različitih vjera i kultura, zaključuju iz bratstva Isusove male sestre. 

Nemiran život Isusovog malog brata Karla

Charles de Foucald

Rodio se 1858. u Francuskoj u gradu Strasbourgu, a umro je tijekom Prvog svjetskog rata 1916. godine. Ranjeno je dijete, dok mu još nije bilo niti šest godina ostaje bez oba roditelja. Kao maloljetnik izgubio je vjeru. Sreću traži u knjigama, mladost mu je puna traganja, besciljnih lutanja i nakon svega bolne praznine.

Godine 1890. ulazi u trapistički samostan Gospe Snježne. Živi šest sretnih godina u samostanu, ali ga srce vuče dalje. Nekoliko godina živi u samom Nazaretu kod sestara klarisa u siromašnoj vrtnoj kolibi. Provodi dane i noći u molitvi, samoći, fizičkom radu… Priprema se za svećeništvo, 9. lipnja 1901. zaređen je u Viviers. Sljedećih 15 godina (od 1901–1916) život brata Karla pod znakom je stalnog i ustrajnog približavanja muslimanskim Tuarezima, nomadskim plemenima Sahare.

Umire 1. prosinca 1916. za vrijeme Prvog svjetskog rata, ubijen je jer je htio do kraja ostati među svojim prijateljima. 1933. osniva se Bratstvo Isusove male braće, zatim 1939. Bratstvo Isusovih malih sestara. Danas je u svijetu dvadeset raznih kongregacija i udruga.

Proglašen je blaženim 13. studenog 2005. u Rimu.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er