VJERA I DUHOVNOST

Tajna Uskrsnog ponedjeljka: Evo gdje ćete pronaći živoga Isusa

Tajna Uskrsnog ponedjeljka Uskrsni ponedjeljak dan je kad Isus Krist uskrsnuo od mrtvih otkriva tajnu svog uskrsnuća učenicima ali i daje nevjerojatno otkrivenje kako njima, tako i svim naraštajima koji dolaze iza njih.

Naime na ovaj dan Crkva se spominje dvojice učenika koji nakon strahovite patnje Isusa kojoj je svjedočio cijeli Jeruzalem u strahu odlaze od Isusove zajednice u grad Emaus i među sobom prepričavaju ono što se dogodilo i što ih je uzdrmalo. Jer onaj za kojeg su mislili da je Kralj, koji je ozdravljao, liječio, oslobađao, njihov vođa i prijatelj, bio je predan mučen i ubijen, a još su čuli i neke priče o praznom grobu.

Oni su zbunjeni, kao da bježe i dok pričaju pridružuje im se na putu Isus Uskrsli, živ i priča s njima. Iako im srca gore, oni ga ne prepoznaju sve do trenutka kada Isus uzme kruh, izlomi ga i dade njima. U tom trenutku njima su se otvorile oči i oni vide živog Boga. Radosni vraćaju se u Jeruzalem svjedočiti da su ga vidjeli živog i to je početak kršćanstva.

Tajna uskrsnog ponedjeljka je upravo u ovoj poruci Isusa – lomljenu kruha. Isus nam daje nevjerojatnu uputu, koju kasnije ponavlja sve do danas. Želite vidjeti Isusa Živog? Prepoznat ćete ga u lomljenju kruha – u Euharistiji.

Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa. Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u gotovo svim europskim državama.

Tjedan od Uskrsa pa sve do iduće nedjelje naziva se još i ‘bijeli tjedan’ prema odjeći koju su u početcima crkve nosili novokrštenici.

Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova i kroz cijelo to razdoblje boja crkvenog ruha je bijela ili zlatna kao boja radosti. Uskrs je jedini blagdan koji ima svoje produženo slavlje, a Uskrsni ponedjeljak zato u narodu često zovu i drugi dan Uskrsa.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er