CRKVAVIJESTI

Preminuo kardinal George Pell

Kardinal Pell doživio je srčani zastoj i preminuo je u 20:50 h u utorak 10. siječnja u Rimu.

Snažna figura Crkve, i fizički i intelektualno, ovaj je australski prelat godinama služio kao nadbiskup Melbournea, a zatim Sydneya prije nego što ga je papa Franjo 2014. imenovao na čelo vatikanskoga odjela za gospodarstvo, piše CNA.

Rođen je 8. lipnja 1941. u Ballaratu, u Victoriji, od oca anglikanca rođenog u Engleskoj i majke pobožne katolkinje irskog podrijetla.

Za svećenika je zaređen 1966. Pomoćnim biskupom Melbournea imenovan je 1987., a devet godina kasnije postavljen je za nadbiskupa iste nadbiskupije.

Vezani članci

Godine 2001. imenovan je nadbiskupom Sydneya, gdje je služio sve dok ga papa Franjo 2014. nije pozvao da preuzme odgovornost za novoosnovano Tajništvo za ekonomiju i predvodi napore u reformi vatikanskih financijskih poslova.

Georgea Pella kardinalom je učinio sveti papa Ivan Pavao II. u listopadu 2003. Deset godina kasnije papa Bergoglio imenovao ga je članom svog Kardinalskog vijeća, a godinu dana potom postavio ga je na čelo vatikanskih financija.

Godine 2017. Pell je otišao iz Rima u Australiju kako bi se na sudu branio od optužbi za zlostavljanje. Nakon 404 dana u zatvoru konačno je oslobođen 2020. Vratio se živjeti u Rim 30. rujna 2020., što je bio njegov prvi posjet gradu nakon suđenja i zatvaranja.

Visoki australski sud jednoglasnom je odlukom 7. travnja 2020. poništio presudu Apelacionog suda koji ga je ranije bio osudio zbog zlostavljanja maloljetnika.

Zatvorski dnevnik kardinala Pella, pisan dok je bio u samici, izlazi u tri sveska. Rekao je da nije mogao služiti misu u zatvoru jer mu nije bio dopušten pristup vinu za posvetu.

Godine 2021. Pell je napunio 80 godina te je time prešao kanonsku dob onih koji mogu birati papu i biti birani na budućoj konklavi.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er