CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Pater Ike parovima koji zbog pandemije žele odgoditi vjenčanje: Kad je srce spremno, znači da Bog…

Ponekad kroz razgovore susretnem zaručeni par koji, iako su odlučili ući u brak, odgađaju svoju odluku radi pandemije. I uvijek mi bude tako žao. Bog im je srca pripravio i zove ih, ali oni se radije ravnaju prema tome što svijet misli; roditelji, prijatelju, kumovi, itd.

Odgađaju sveto i bitno rado nesvetoga i nebitnoga. I rastužim se, jer to je krivo, pogrešno. I šteta, jer riskiraju da prođe čas milosti.Poznati hrvatski svećenik pater Ike Mandurić objavio je na svom Facebook profilu poruku onim parovima koji zbog pandemije koronavirusa žele odgoditi svoje vjenčanje. Status koji je u kratkom vremenu postao jako popularan prenosimo u cijelosti:

Razveselila me silno ovih dana vijest o disrekntom vjenčanju mladog para, SKAC-ovke Barbare Grgić, i Alana Valinčića koji su odlučili ne odgađati svoje vjenčanje, te su ga proslavili u uskom krugu prijatelja, budući da nisu željeli čekati popuštanje mjera, odrekavši se velikog pira i slavlja. Tako su učinili i SKAC-ovac Matija Mihaljević i njegova Ana Marija. Od sveg srca čestitam na tome što su znali razlučiti bitno od nebitnoga.

Ponekad kroz razgovore susretnem zaručeni par koji, iako su odlučili ući u brak, odgađaju svoju odluku radi pandemije. I uvijek mi bude tako žao. Bog im je srca pripravio i zove ih, ali oni se radije ravnaju prema tome što svijet misli; roditelji, prijatelju, kumovi, itd. Odgađaju sveto i bitno rado nesvetoga i nebitnoga. I rastužim se, jer to je krivo, pogrešno. I šteta, jer riskiraju da prođe čas milosti.

Vezani članci

Stoga, svim mladićima i djevojkama savjetujem: ne odgađajte Božji poziv radi velikog broja uzvanika. Ne riskirajte odgađanjem. Jer kad je srce spremno, znači da Bog zove. A ni Boga se, ni srce, ne stavlja na čekanje radi sela, grada, svijeta. U najveće bitke se odlazilo preko noći a da se nisu stigli pozdraviti ni s najmilijima. Zamislite da vas domovina zove u boj, a vi odgađate, jer niste u stanju organizirati oproštajku? Što bi bilo s Vukovarom i našim herojima da su odgađali poziv života kako bi stigli ni pozdraviti se sa svojim prijateljima? Zakasnili bi i propustili priliku zauvijek.

Mora se imati na umu da brak nije ni selo ni grad, pa ni rodbina, ni otac i mater, nego vas dvoje s Bogom. Svi će oni otići, a ostat ćete samo vi i vaš Bog. A vjenčanje nije pir, nego sakramenat koji dajete jedno drugome pred Bogom.

Dragi mladi, svim srcem i s punom odgovornošću vam preporučam: Ako je vaša odluka zrela i konačna, ništa i ni po koju cijenu ne odgađajte! Uzmite se, i to proslavite u uskom krugu prijatelja, 50, 30, 20, 10… sami – nije bitno. Pustite vanjštinu. Odolite kušnjama, i skoncentrirajte se na sveto. Budite jaki i odrecite se i darova ako treba, i Bog će nadoknaditi sto puta više. Odreci se i toga kako će te svi gledati u vjenčanici jedan dan, jer – svatko to prođe, i nitko to ne pamti, vjeruj mi. Svi će ti govoriti kako je tvoje vjenčanje posebno, ali vjeruj mi, sva su ista, i toliko ih je da se ne daju zapamtiti. Ono što žele i imaju svi, očito nije ništa posebno. Ali ako baš hoćeš nešto posebno – evo ti ga na dlanu: skromno sveto vjenčanje.

Prepoznaj ljepoti poziva siromaštva kakvu je Bog izabrao za Mariju i Josipa. Zagledaj kako su najsvetiji pozivi bili posve diskretni. Kad je Isus pozvao prve apostole, krenuli su odmah bez zastajkivanja, i bez ikakvih oproštajki.

Kad je veza zrela za brak, i kad Bog govori da je to taj čas, opasno je riskirati odgađanjem. Spremnost je na vrhuncu, i ona ima svoju snagu. Uberite volju onda kad je najzrelija i slador u punini, pa će i vino braka uvijek biti pitko i dobro. Ovo je izvrsno vrijeme. Nema boljega!

Pomolite se, duhovno se pripremite, zakažite prvi slobodan termin, zazovite Božji blagoslov, ispovjedite se, i krenite! Već se u startu svog braka odreci nečega. Prikaži žrtvu teatra za bit sakramenta i njegovu svetost. I Bog će te pratiti.

Blagoslovljeno bilo!

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er