VJERA I DUHOVNOST

Neka vas Gospa vodi kroz mjesec svibanj s ovih 5 savjeta

Zaštitnica svibnja je Blažena Djevica Marija, Kraljica svih svetih. Katolička crkva ovaj mjesec svake godine posvećuje Gospa. Jedinstveno i sveto iskustvo i duboka mudrost naše Blažene Majke savršeni su kompas za naše putovanje ovom zemljom.

Dopustimo joj da nas vodi do Isusa i do našeg željenog cilja: neba. Savjeti za život naše Blažene Majke:

Savjet 1: “Evo službenice Gospodnje. Neka mi bude po riječi tvojoj.” (Lk 1,38).” Razmislite kako možete biti sluškinja ili sluga Gospodnji. Tjelesna i duhovna djela milosrđa ovdje će vam biti izvrstan vodič. Da biste dobro služili našem Gospodinu, počnite u vlastitom domu tako što ćete odlučiti da nećete zamjerati napor (i fizički i emocionalni) zbog kojeg se ponekad možete osjećati kao sluga u vlastitoj kući. Još jedan obrok za kuhanje, predmet za popravak, žalba za rješavanje … još jedan trenutak strpljenja, još jedna uzvraćena ljubazna riječ kada bi vaš instinkt mogao gunđati … ponudite svaki od ovih trenutaka kao čin ljubavi prema Gospodinu.

Savjet 2: “Veliča duša moja Gospodina i raduje se duh moj u Bogu, mome Spasitelju.” (Lk 1,46-47). Razmislite o riječi “veliča” i zapitajte se kako vaša duša, poput Marijine, može biti poput povećala usmjerena prema veličini našega Gospodina. Koji ste dar dobili da ga možete ponuditi na veću slavu Božju, a ne na vlastitu zaslugu? Ugledate li se na Kristova učenja? Govore li vaša djela o Bogu? Koju radost trebate unijeti u svoj duhovni život da ne biste bili ono što bi Sveta Terezija Avilska nazvala “tmurnom sveticom”? Kako možete na svom putovanju u nebo (koje je po svojoj naravi putovanje u svetost!) biti radosni?

Pozvani smo “radovati se” u Bogu. Ali kako ćemo to učiniti? Jedan od načina da živite radost u Gospodinu ovog mjeseca je vođenje dnevnika zahvalnosti. Počnite s malim i bez pritiska tako što ćete odlučiti napraviti dnevnik zahvalnosti samo za mjesec svibanj. Držite ovaj mali dnevnik ispred Marijina kipa kao znak da ste predani ovom zadatku u njezinu čast. Svaki dan posvetite se samo jednoj do tri rečenice, a kada je pročitate na kraju mjeseca, bit će to pravo blago. Primijetit ćete da što više zahvalnosti njegujete, to ćete se više radovati!

Savjet 3: “Uradite što god vam kaže.” (Iv 2,5) Budite spremni ostaviti sebe po strani kako biste vršili Božju volju. Osluškujte u molitvenoj tišini i tišini što Bog želi od vas. Poput Gospe promišljaj sve u svome srcu. Zapitajte se kako možete biti više poslušni riječima našeg Gospodina u Svetom pismu. Na primjer, On nam govori da “ljubimo jedni druge kao što je On nas ljubio” (Iv 13,34). Podsjeća: “Što god učiniste jednome od ovih najmanjih, meni učiniste.” (Mt 25:40) U njegovu čast, zašto ne dati vrijednoj dobrotvornoj organizaciji koja pomaže “malenima” u svijetu. Ako vam je teško znati ili čuti što vam Isus govori, odvojite li vremena da ga zamolite u molitvi? Nalazite li odgovore na ono što vas On pita čitajući Bibliju, slijedeći Zapovijedi, Blaženstva, Djela milosrđa i konzultirajući Katekizam?

Savjet 4: “Molite krunicu svaki dan da dobijete mir za svijet.” Gospa Fatimska Upamtite da mir za svijet koji Gospa opisuje počinje u vašem vlastitom srcu i domu. Krunica je osmišljena da bude ponavljajuća i meditativna s razlogom. To nas oslobađa stresa dok molimo. Dok svakodnevno molimo krunicu, nalazimo da je mnogo mirnija i umirujuća od bilo koje nove modne vježbe ili umirujuće mantre. Zapitajte se: Molim li krunicu svaki dan? Znajući da Crkva u potpunosti odobrava Fatimu i izjavljuje da nas je Gospa sama zamolila da “molimo krunicu svaki dan”, kako mogu opravdati neposlušnost mojoj Nebeskoj Majci? Znajući da nas ne bi tražila da učinimo nešto bez velikih milosti, kako mogu namjerno preurediti svoj život da uključi dnevnu krunicu?

Savjet 5: “Žrtvujte se za grješnike i recite mnogo puta, osobito kad prinosite žrtvu, ‘O Isuse, ovo je za ljubav prema tebi, za obraćenje grešnika i kao zadovoljština za grijehe počinjene protiv Bezgrešnog Srca Marijina.’” – Gospa Fatimska. Pokušajte ispisati ovaj Gospin citat na mali komad papira i zalijepiti ga unutar jednog od svojih najčešće korištenih kuhinjskih ormarića. To je podsjetnik da se malo žrtvujete. Ponekad se odreknite grickalice ili omiljene poslastice i prinesite ih kao žrtvu. Kao što bi sv. Terezija iz Lisieuxa podsjetila: „Istina je da patim. Ali patim li dobro?” Zapitaj se: Žrtvujem li se za grešnike, kao što traži Gospa Fatimska? Ili uzalud trošim bol i patnju kroz koju prolazim ne sjećajući se pretvoriti ih u dragovoljne žrtve za spas duša?

Cijeneći njezine mudre riječi, slavimo našu Blaženu Majku na sveti način ovoga mjeseca: Započnite ili nastavite s pobožnostima prve subote. Pokušajte doći na misu i dostojno se pričestiti na blagdan Gospe Fatimske: u subotu, 13. svibnja. Gospe, Kraljice svibnja, moli za nas!

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er