CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Koliko dugo je Isus prisutan u Euharistiji nakon što smo se pričestili?

Veliko blago Katoličke Crkve je Euharistija — sam Isus skriven pod obličjima kruha i vina. Vjerujemo, kako kaže Katekizam, da je „u presvetom sakramentu euharistije ‘tijelo i krv, zajedno s dušom i božanstvom, Gospodina našega Isusa Krista i, prema tome, cijeli Isus istinski, stvarno i bitno sadržan’” (KKC 1374).

Osim toga, ta stvarna Kristova prisutnost u Euharistiji ne prestaje odmah kada ga primimo u vrijeme pričesti. Katekizam dalje objašnjava kako “Kristova euharistijska prisutnost počinje u trenutku posvete i traje sve dok postoje euharistijske vrste” (KKC 1377). Što to znači? Koliko dugo Isusova Stvarna prisutnost ostaje u našim tijelima?

Poznata je priča iz života sv. Filipa Nerija koji pomaže odgovoriti na to pitanje. Jednog dana dok je slavio misu, neki se čovjek pričestio i rano izašao iz crkve. Činilo se da čovjek nema obzira prema Prisutnosti u sebi pa je sv. Filip odlučio iskoristiti ovu priliku kao trenutak podučavanja. Poslao je dvojicu ministranata s upaljenim svijećama da prate čovjeka izvan crkve. Nakon nekog vremena dok je hodao ulicama Rima, čovjek se okrenuo i vidio kako ga ministranti još uvijek prate. Zbunjen, čovjek se vratio u crkvu i upitao Filipa Nerija zašto je poslao ministrante. Sveti Filip Neri je odgovorio rekavši: “Moramo odati dužno poštovanje našem Gospodinu, kojega ti nosiš sa sobom. Budući da ga zanemarujete štovati, poslao sam dva akolita da zauzmu vaše mjesto.”

Čovjek je bio zapanjen odgovorom i odlučio je biti svjesniji Božje prisutnosti u budućnosti. Općenito se pretpostavlja da euharistijska vrsta kruha ostaje oko 15 minuta nakon primanja. Ovo se temelji na jednostavnoj biologiji i odražava izjavu Katekizma da Kristova prisutnost “traje sve dok postoje euharistijske vrste”. Zato su mnogi sveci preporučili 15 minuta molitve nakon primanja Euharistije kao zahvalu Bogu. To omogućuje duši da uživa u Božjoj prisutnosti i da ima pravi “srce u srce” s Isusom.

Glavna poanta je da se trebamo sjetiti da Isusova prisutnost u Euharistiji ostaje s nama nekoliko minuta i predstavlja nam posebno vrijeme kada možemo razgovarati s našim Gospodinom i osjetiti njegovu ljubav u nama.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er