VJERA I DUHOVNOST

Je li Vatikan doista objavio drugi dio 3. fatimske tajne?

Je li Vatikan doista objavio cijeli tekst Treće fatimske tajne?

Godine 1917. Gospa se ukazala troje djece u Fatimi u Portugalu. Među raznim porukama i čudesima, djeci je dala tajnu “koja je za jedne bila dobra, a za druge loša”. Iako je dvoje djece umrlo nekoliko godina kasnije, treće, Lúcia Santos, živjela je dug život kao karmelićanka. Godine 1941. Lúcia je u memoarima otkrila da tajna ima tri dijela. Iako je objavila prve dvije tajne, treću je odlučila ne otkriti. Umjesto toga, zapisala ju je i dala svom mjesnom biskupu. Zamolila ga je da je preda papi i osigura da se tajna javno otkrije do 1960. godine. Tajna je dostavljena Rimu 1957., ali 1960. Vatikan je odlučio ne objaviti je, rekavši da je “najvjerojatnije da će Tajna ostati, zauvijek, pod apsolutnim pečatom”.

Nakon desetljeća nagađanja i kontroverzi – uključujući nečiju otmicu aviona 1981. i traženje da papa Ivan Pavao II objavi tajnu – Vatikan je konačno objavio Treću tajnu 2000. Tajna je opisivala apokaliptičnu scenu s ubijanjem katolika, uključujući papu ( u očitom predviđanju pokušaja atentata na Ivana Pavla II.) i pozivao ljude na pokoru. I tada je polemika stvarno krenula. Mnogi ljudi, uključujući talijanskog novinara Antonija Soccija, optužili su Vatikan da nije objavio cijeli tekst tajne, navodeći razne nedosljednosti između onoga što je objavljeno i onoga što je ranije rečeno o tajni. Što je najvažnije, pojavila se glasina da je kardinal Joseph Ratzinger (budući papa Benedikt XVI.) privatno priznao svom prijatelju ocu Ingu Dollinger da je Vatikan uskratio dio koji je upozoravao na “loš sabor i lošu misu”.

U kombinaciji s činjenicom da je Lúcia tražila da se tajna objavi do 1960., činilo se da se to odnosilo na Drugi vatikanski koncil i liturgijske reforme koje su uslijedile, a koje su i dalje kontroverzne za mnoge tradicionaliste. Međutim, 2001. ZENIT je izvijestio da je Lúcia, koja je tada bila starica, osobno potvrdila nadbiskupu Tarcisiju Bertoneu, tajniku Kongregacije za nauk vjere, da je potpuni tekst tajne objavljen. A 2007. godine, kardinal Bertone rekao je u intervjuu da je ideja da postoji neobjavljeni dio Treće tajne “apsolutno luda”.

Vezani članci

U članku objavljenom na jednom portalu, katolička spisateljica dr. Maike Hickson kaže da je osobno razgovarala s ocem Dollingerom telefonski i da je potvrdio da su glasine o njegovom navodnom razgovoru s kardinalom Ratzingerom istinite. Nevjerojatno, manje od tjedan dana kasnije Tiskovni ured Svete Stolice objavio je odgovor s citatima Benedikta XVI.

Evo relevantnog dijela: … Papa emeritus Benedikt XVI. izjavljuje da “nikada nije razgovarao s profesorom Dollingerom o Fatimi”, jasno potvrđujući da su primjedbe pripisane profesoru Dollingeru o tome “čiste izmišljotine, apsolutno neistinite”, te odlučno potvrđuje da je “objava Trećeg Fatimska tajna je potpuna”.

www.medjugorje-news.com

Izvor
church pop

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er