VJERA I DUHOVNOST

Ukazanje Gospe kojem su svjedočile tisuće

Bila je večer 2. travnja 1968. Muslimanski mehaničar po imenu Farouk Mohammed Atwa radio je preko puta koptske crkve Svete Marije u Zeitounu, četvrti Kaira u Egiptu. Ukazanje Gospe kojem su svjedočile tisuće

Za tu crkvu se vjeruje da je jedno od mjesta gdje je Sveta obitelj boravila tijekom svog bijega u Egipat. Odjednom mu je nešto na krovu crkve privuklo pažnju: lik koji je izgledao kao mlada žena. Ukazao je na to nekolicini ljudi u blizini koji su vidjeli istu stvar. Zabrinuti da je netko spreman počiniti samoubojstvo, pozvali su lokalnu policiju. Mnoštvo se okupilo da gleda spektakl. Zatim je nakon samo nekoliko minuta lijepa figura brzo nestala.

Sljedećih nekoliko dana svi su pričali o tome. Tko je to bio? Gdje je otišla? Što je to značilo? Policija je rekla da je to samo svjetlo koje se na čudan način reflektira od ulične rasvjete – ali gomila je znala da to nije slučaj. Zatim, točno tjedan dana kasnije, 9. travnja, lik se ponovno pojavio! Kao i prvi put, zadržala se samo nekoliko minuta prije nego što je nestala. I počelo je ljudima svitati što se događa: to je Blažena Djevica Marija!

Počela se pojavljivati sve češće, ponekad ostajući u blizini satima. Ponekad se činilo da se klanja prema križu na crkvi ili da blagoslivlja one koji su promatrali na ulicama ispod. I ponekad se oko nje pojavljivalo ono što su neki smatrali golubovima svjetlosti.

Vezani članci

Ogromne su se gomile okupile da je vide. Vidjeli su je crkveni službenici, vladini dužnosnici, znanstvenici, vjernici i skeptici. Tadašnji predsjednik Egipta, predsjednik Gamal Abdel Nasser, posjetio je mjesto i vidio ukazanje. TV ekipe su to snimile. Novine su slikale i pisale priče o tom fenomenu. Policija je provela još jednu temeljitu istragu, ali nije uspjela: nisu mogli pronaći prirodno ili ljudsko objašnjenje.

Ubrzo je poglavar Koptske pravoslavne crkve Aleksandrije, Kiril VI., pokrenuo istragu. U isto vrijeme, grupa katoličkih časnih sestara koje su vidjele ukazanje poslala je izvješće Vatikanu, koji je pak poslao svoj tim da istraži ukazanje, a koji su također ukazanje. Budući da je ukazanje bilo u koptskoj crkvi, Vatikan je odlučio prepustiti dužnosnicima Koptske crkve da donesu odluku. Što su i učinili 5. svibnja 1968.: ukazanje je bilo stvarno! Ali to nije sve: egipatska je vlada također provela istragu i, začudo, javno prihvatila da su ukazanja također stvarna. Sve u svemu, ukazanju je svjedočilo negdje između stotina tisuća i milijuna ljudi, sve dok se Marija nije ukazala posljednji put 1971. godine.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er