CRKVAVIJESTI

Izgorjele četiri katoličke crkve

U Kanadi su u samo tjedan dana izgorjele četiri katoličke crkve: požari se povezuju s nedavnim otkrićem dječjih grobova. Šef domorodačkog naroda Lower Similkameen, Keith Crow, izjavio je na javnoj televiziji kako je ljut zbog požara i ne vidi kako “iz toga može proizaći nešto pozitivno”… piše Bitno.net.

U zapadnoj Kanadi su prošloga tjedna zapaljene četiri katoličke crkve. BBC piše kako su najprije prošloga ponedjeljka, kada je Kanada slavila Nacionalni dan domorodačkih naroda, izgorjele dvije crkve. Nakon toga su u subotu ujutro u manje od sat vremena zapaljene su još dvije crkve u Britanskoj Kolumbiji, inače području na kojem živi domorodačko indijansko stanovništvo.

„Istrage prethodnih požara, kao i ova dva nova požara, još uvijek traju i dao sada nije bilo uhićenja ili optužnica“, izjavio je policijski glasnogovornik Jason Boyda.

Šef domorodačkog naroda Lower Similkameen, Keith Crow, izjavio je na javnoj televiziji kako je ljut zbog požara i ne vidi kako “iz toga može proizaći nešto pozitivno”. Dodao je kako su mnogi članovi njegove zajednice katolici te da su oni vrlo uznemireni zbog požara.

Vezani članci

BBC također piše kako vijesti o ovim požarima dolaze nakon što su otkriveni grobovi na mjestu nekadašnjeg internata. Domorodačke skupine su nakon zatražile pokretanje velike istrage o drugim sličnim grobovima. Do sada je pronađen 751 grob.

Prva masovna grobnica otkrivena je u blizini škole koja je bila dio mreže koju je uspostavila Vlada, a vodila ju je Katolička Crkva. Kamloops Indian Residential School je djelovala od kraja XIX. stoljeća do kraja ’60-ih godina prošloga stoljeća, a definitivno je zatvorena 1978. godine. Oko 150.000 domorodačke djece odvojeno je od obitelji i smješteno u te škole, osnovane upravo kako bi se asimiliralo domorodačko stanovništvo.

U izjavi od 31. svibnja, kanadski biskupi izrazili su veliku žalost, potvrđujući svoje obveze prema domorodačkim zajednicama u Kanadi.

Papa Franjo je u nedjelju, 6. lipnja, nakon Angelusa potaknuo na tihu molitvu za preminule učenike Kamploos Indian Residential School u Kanadi. Šokantna je to vijest, rekao je Papa, koja je potresla kanadski narod kojemu je, kao i cijeloj Katoličkoj Crkvi u Kanadi, papa Franjo izrazio svoju blizinu, povjeravajući Gospodinu duše te preminule djece, i moleći za utučene obitelji i domorodačke kanadske zajednice.

„To tužno otkriće još povećava svijest o bolima i trpljenju iz prošlosti. Neka političke i vjerske vlasti u Kanadi nastave odlučno surađivati kako bi se rasvijetlio taj žalosni slučaj, te kako bi se ponizno zauzele na putu pomirenja i ozdravljenja. Ti teški trenutci snažan su poziv svima nama da se udaljimo od kolonizacijskoga modela, kao i od današnjih ideoloških kolonizacija, te da hodimo rame uz rame u dijalogu i uzajamnom poštovanju, i priznavanju pravā i kulturnih vrijednosti svih kanadskih kćeri i sinova“, istaknuo je Papa.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er