VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Najljepše svojstvo ljubavi je poniznost

“Prava ljubav se očituje u želji i volji da dopustiš drugima da su više voljeni od tebe. Najljepše svojstvo ljubavi je poniznost, a ne ljubomora i sebičnost.”

Litanijama poniznosti moli se jedan zanimljiv zaziv koji glasi: „Da drugi budu voljeni više od nas, Isuse, daj nam milost da to želimo!“ Uh, kako je težak ovaj zaziv! Svatko želi biti više voljen od drugih, ali ovaj te zaziv uči da dopustiš i želiš drugima da su više voljeni od tebe. Zar braća nisu prodala Josipa samo zato što ga je otac volio više od druge braće? Upravo je velika očeva ljubav prema Josipu kod braće izazvala zavist i ljubomoru pa su ga olako prodala. Isprva su čak htjeli i ubiti Josipa, ali ipak su ga na kraju ostavili na životu prodavši ga u tuđinu.

„Da drugi budu voljeni više od nas, Isuse, daj nam milost da to želimo!“ Ovaj te zaziv zbilja uči poniznosti! Mogu li ja dopustiti da je netko voljen više od mene? Ovo posebno vrijedi u višečlanim obiteljima i na radnome mjestu. Pojedinci se međusobno često natječu da budu više voljeni od drugih: primjerice da budu više voljeni od strane roditelja, braće, sestara ili pak svojih šefova na radnom mjestu. Drugi im katkad predstavljaju i smetnju, pa čak i konkurenciju.

Pojedinci nažalost nerijetko žele čak i druge „ukloniti“ sa svog životnog ili poslovnog puta, da im više ne smetaju pa im postavljaju razne podvale ili rade neviđene spletke, kako bi uspjeli u svojem naumu. No, prava ljubav se očituje u želji i volji da dopustiš drugima da su više voljeni od tebe. Najljepše svojstvo ljubavi je poniznost, a ne ljubomora i sebičnost.

fra Goran Azinović, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ – Radio Mir Međugorje

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er