VJERA I DUHOVNOST

Evo koliko dugo treba ostati u molitvi nakon primanja svete pričesti

Mnogi sveci predlažu da nakon primanja svete pričesti na misi provedete dulje vrijeme u molitvi. Živeći u brzom svijetu, teško je zastati na nekoliko minuta i zahvaliti Bogu za dar svete pričesti. Međutim, mnogi su sveci poticali na pobožnu praksu ostajanja u molitvi dulje vrijeme nakon primanja svete pričesti.

Godine 1980. Kongregacija za sakramente i bogoštovlje objavila je dokument Inaestimabile donum koji potiče na ostanak u molitvi. Preporuča se vjernicima da nakon pričesti ne propuste načiniti prikladnu zahvalu. To mogu činiti tijekom slavlja uz vrijeme šutnje, uz himan, psalam ili drugu pjesmu hvale, ili također nakon slavlja, ako je moguće tako da ostanu moliti za prikladno vrijeme.

Koliko dugo treba ostati u molitvi? Ne postoji “službeno” vrijeme koliko vremena provesti u molitvi. Sveci su kroz stoljeća preporučivali različite mogućnosti. Sveti Josemaria Escriva je napisao: „Kad bi naše zahvaljivanje bilo razmjerno razlici između dara i naših zasluga, ne bismo li cijeli dan pretvorili u neprekinutu Euharistiju, u neprekinuto zahvaljivanje? Nemojte napuštati crkvu gotovo odmah nakon primanja sakramenta. Zasigurno nemate ništa toliko važno da ne možete dati našem Gospodinu

Ljubav se ljubavlju uzvraća.” Sveti Petar Julian Eymard imao je sličan prijedlog: “Najsvečaniji trenuci vašeg života su oni koje provodite u zahvaljivanju, kada je Kralj neba i zemlje, vaš Spasitelj i vaš Sudac, vaš, potpuno sklon dati sve što tražite Mu. Ovoj zahvali posvetite pola sata, ako je moguće, ili barem 15 minuta. Umjesto da skratite svoje zahvaljivanje, bilo bi bolje, ako je potrebno, da umjesto toga skratite svoju pripremu; jer nema svetijeg, spasonosnijeg trenutka za tebe nego kada posjeduješ Isusa u svom tijelu i u svojoj duši.”

Vezani članci

Drugi su sveci proveli puni sat nakon svete pričesti, uživajući u svakoj minuti provedenoj s Isusom u Presvetom Sakramentu. Koliko god vremena provodili u molitvi, zahvaljujte Bogu za njegovu prisutnost u Euharistiji i neka njegova ljubav preplavi vašu dušu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er