VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

7 stvari koje treba znati o nevjerojatnoj svetoj Klari Asiškoj

Sveta Klara Asiška je spektakularna svetica u Katoličkoj Crkvi. Njezin blagdan slavimo danas 11. kolovoza. Nepokolebljiva predanost svete Klare svojoj vjeri, njezino radikalno odricanje od materijalnog bogatstva i njezino utjecajno vodstvo u poticanju duhovnog rasta i danas nadahnjuju ljude diljem svijeta. Evo sedam stvari koje trebate znati i podijeliti s drugima o svetoj Klari Asiškoj:

1. Rođena je u plemićkoj obitelji Asiza 16. srpnja 1194.

2. Bila je doživotna prijateljica i sljedbenica svetog Franje Asiškog. Nakon što je čula propovijed svetog Franje, otišla je od kuće kako bi slijedila svoju želju da živi samo za Boga. Kasnije ga je srela u kapeli Porcijunkule gdje ju je ošišao i obukao pokornički habit.

3. Zajedno sa svetim Franjom osnovala je klarise, kontemplativnu redovničku zajednicu za žene koja je naglašavala život u jednostavnosti, poniznosti i služenju Bogu. Redovnice franjevke drugog reda ili klarise postoje i danas.

Vezani članci

4. Šutnju je smatrala sredstvom za izbjegavanje bezbrojnih grijeha jezika i za održavanje uma čvrstog usredotočenog na Boga.

5. Branila je svoj samostan od osvajača izlaganjem Presvetog Sakramenta na vratima. Molila se prije no što su posvećena Hostija i napadači otišli!

6. Zaštitnica je televizije. Kad je bila previše bolesna da bi išla na misu, vidjela je i čula to na zidu svoje spavaće sobe.

7. Sveta Klara Asiška umrla je 11. kolovoza 1253., a papa Aleksandar IV proglasio ju je svetom dvije godine kasnije.

“Postajemo ono što volimo i onaj koga volimo oblikuje ono što postajemo. Ako volimo stvari, postajemo stvar. Ako ne volimo ništa, postajemo ništa. Oponašanje nije doslovno oponašanje Krista, već znači postati slika ljubljenoga, slika koja se otkriva preobrazbom. To znači da trebamo postati posude Božje suosjećajne ljubavi prema drugima.” ― Sveta Klara Asiška

Molitva za zagovor svete Klare Asiške:

Bože milosrđa, Ti si svetu Klaru nadahnuo ljubavlju prema siromaštvu. Uz pomoć njezinih molitava neka u siromaštvu duha slijedimo Krista i dođemo do radosnog viđenja Tvoje slave u Kraljevstvu nebeskom. To te molimo po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog u vijeke vjekova. Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er