VJERA I DUHOVNOST

8 načina na koje vam Djevica Marija može pomoći da imate fantastičnu novu godinu

Dok se pripremamo za nadolazeću godinu, možda se osjećamo optimistično, uzbuđeno ili čak pomalo tjeskobno – na kraju krajeva, tko zna što Bog sprema za nas u 2023.? Ipak, dok se suočavamo s novim izazovima koji su pred nama, možemo se naučiti malo više oslanjati na Marija, Majku Božju.

Kao naša nebeska majka, ona nas može nježno voditi prema mirnijem i ispunjenijem životu i pomoći nam da imamo hrabrosti suočiti se s poteškoćama i milost da cijenimo ono što imamo. Prvi dan nove kalendarske godine uvijek je sveti dan u Crkvi posvećen Mariji, Majci Božjoj, pa je idealan dan da razmislimo kako bismo joj se mogli osloniti u nadolazećoj godini.

Možemo tražiti njezin zagovor kao i učiti na njezinu primjeru i primijeniti ga na način na koji živimo. Nije li to savršena novogodišnja odluka? Evo 9 jednostavnih načina da dopustite Mariji da vodi vašu godinu…

ODRŽITE SMIRENOST POD PRITISKOM Kad se čini da je život izvan kontrole, možemo upasti u paniku, ali možemo tražiti spokoj slijedeći Marijin primjer. Biti “vrlo favoriziran” dolazi s puno odgovornosti – i stresora. Marija nije znala što bi Josip, njezin zaručnik, rekao na to da je ona začela Sina Božjega. Ipak je ostala mirna i skromna. Nije bilo drame, samo povjerenje i mir da će Bog biti vjeran.

RECI “DA” NEPOZNATOM Ponekad je tako lako reći “ne” nečemu kada se osjećate nesigurno. Ali samo zamislite da vas posjeti stranac – anđeo, ni manje ni više – koji vam kaže da vas je Bog izabrao da mu rodite sina. Bila je to prilično zastrašujuća misija! Ali Marija je imala hrabrosti i vjere reći “da”, što nam može dati hrabrosti da kažemo “da” kada nismo sigurni što nas čeka.

POMOZITE SVOJOJ DJECI RAŠIRITI KRILA Naša djeca u nama pokreću mnoge emocije, uključujući brigu. Marija i Josip prošli su noćnu moru svakog roditelja kada je 12-godišnji Isus nestao na 3 dana. Kad je Isus pronađen u Hramu u dubini teološke rasprave, upitao je Mariju zašto su ga tražili, jer je bio u “kući Oca”. Iako je to izgledalo kao odbijanje, Marija je prigrlila put svoga Sina i pomogla mu na njegovom putu.

ISPUNI SVOJU GRAĐANSKU DUŽNOST Bilo da se radi o trudu da glasamo ili podnesemo poreznu prijavu, ponekad ne ispunjavamo svoje građanske dužnosti. Pa, Marija se pobrinula da bude prisutna na popisu stanovništva u Betlehemu, čak i ako je to značilo iscrpljujuće putovanje na magarcu dok je bila trudna. Marija je slijedila propise i zakone svoga vremena, pa time što smo dobri građani slijedimo njezin primjer.

BUDITE TU ZA DRUGE U POTREBI Često izbjegavamo pomoći onima kojima je potrebna jer se zbog toga možemo osjećati neugodno. Marija se suočila s mnogim teškim situacijama. Požurila je pomoći svojoj trudnoj starijoj rođakinji Elizabeth. Prošla je kroz muku gledajući kako joj sina razapinju. Ako smo prisutni i pažljivi prema onima koji su u potrebi, oponašamo jednu od najboljih Marijinih osobina.

NOSITE PLAVO! Boja naše odjeće može utjecati na naše stanje uma. Probajte nositi boju Djevice Marije – plavu – kao lijep znak za nju, ali i zato što se smatra bojom vjere, odanosti, istine i neba.

BUDITE SPREMNI ŽRTVOVATI VLASTITE POTREBE Često čujemo kako roditeljima treba “vrijeme za mene”. Ali kad ste umorni i očajnički želite napuniti baterije, sjetite se Marije, koja je žrtvovala vlastite planove i snove kako bi potrebe Boga i svoga sina stavila na prvo mjesto.

BUDITE PONIZNA SRCA Kao ljudsko biće, Marija je bila – i uvijek će biti – jedinstvena. Ona je bila odabrana žena; ona koja je rodila Sina Božjega. Ali nije se time razmetala, hvalila. Dok je Isus rastao, a ona svjedočila mnogim nevjerojatnim i, bez sumnje, zbunjujućim događajima, nastavila je “razmišljati o njima u svom srcu”. Poput nje, možemo ponizno prihvatiti svoje posebne zadatke i poslanje u životu.

Aleteia

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er