VJERA I DUHOVNOST

4 mističarke i njihove nevjerojatne nadnaravne vizije otkrivene kroz povijest Crkve

Povijest Crkve bogata je pojedincima, i muškarcima i ženama, koji su bili obdareni vizijama koje su otkrile nešto o Božjem srcu i omogućile im da dublje stupe u odnos s njim. Ove vizije, koje se obično nazivaju “misticizmom”, potječu od grčkog izraza koji znači “sakriti” i općenito se odnosi na misterij.

Sveci, sada priznati kao “mistici”, zaslužili su ovu oznaku jer su njihove vizije razotkrile prethodno skrivene duhovne istine. Njihovi duboki susreti karakteriziraju njihova iskustva, koja nadilaze normalno ljudsko iskustvo i smatraju se darovima od Boga. Ovi darovi pružaju duhovnu hranu, ne samo samim misticima, već i svima koji slušaju njihove priče i razmišljaju o njima.

U nastavku su četiri svetice koje su doživjele jedinstvene mistične vizije koje izazivaju strahopoštovanje. Te priče i danas utječu na katoličku duhovnost.

Sveta Terezija Avilska

Sveta Terezija Avilska, španjolska karmelićanska redovnica iz 16. stoljeća, poznata je duhovna spisateljica, mističarka i nepotkupljiva. Tijekom svog života imala je brojna viđenja, uključujući i slavljenu “Transverberaciju” svoga srca, koju karmelićanke slave i danas. U ovoj je viziji vidjela prekrasnog anđela kako drži dugačko zlatno koplje s vatrom na vrhu. Anđeo joj je zabio koplje u srce, au svojoj autobiografiji ona piše da ju je to “zapalilo velikom ljubavlju prema Bogu”. Sveta Terezija je objasnila da je bol bila duhovna, ali tijelo je imalo udjela u njoj. To je simboliziralo intenzivnu ljubav prema Bogu, i iako je bilo bolno, nije ga se željela riješiti. Nakon toga je rekla: “Duša je sada zadovoljna samo Bogom.”

Sveta Katarina Sijenska

Sveta Katarina Sijenska, dominikanka talijanskog Trećeg reda, živjela je 200 godina prije svete Terezije Avilske. Bila je istaknuta zagovornica reforme Crkve i priznata je kao crkvena naučiteljica. Tijekom svog života doživljavala je vizije i opširno pisala o njima, što ju je učinilo velikim utjecajem na talijansku književnost. Bila je i najmlađa od 25 djece! U jednoj je viziji doživjela “mistični brak”. U njemu se dogodila ceremonija vjenčanja između nje i Isusa, s Djevicom Marijom kao svjedokom. Nazočili su i sveti Ivan apostol, sveti Pavao, sveti Dominik i kralj David. Iako postoje male varijacije u izvještajima o ovom događaju, znamo da je Isus dao svetoj Katarini prsten. Sve dok je bila u stanju milosti, vidjela je prsten, iako je drugima bio nevidljiv. Ovo iskustvo ostavilo je svetu Katarinu s dubokim osjećajem duboke prisnosti i jedinstva s Kristom.

Sveta Hildegarda iz Bingena

Sveta Hildegarda iz Bingena, njemačka benediktinska opatica i crkvena naučiteljica, živjela je prije 1000 godina. Imala je intenzivne i proročanske vizije, koje je marljivo bilježila tijekom godina. Vrhunac njezinih nastojanja bilo je djelo pod nazivom “Scivias”, koje opisuje 26 vizija. Vizije svete Hildegarde podsjećaju na knjigu Otkrivenja, s temama koje se vrte oko međusobne povezanosti svih stvari, poput odnosa između tijela i duše ili sklada kozmosa. U jednoj je viziji svjedočila preobrazbi muke u misu. Za vrijeme posvete sveta Hildegarda vidjela je anđele, sjajna svjetla i otvaranje neba. U bljeskovima je svjedočila trenucima iz Isusova života, a dok je svećenik primao Kristovo tijelo, čula je riječi: “Jedite i pijte tijelo i krv moga Sina da ukloni Evin prijestup, tako da možete biti vraćeni u plemenitu baštinu.” Kad su laici pristupili da se pričeste, u svakom pojedincu opazili su svjetlo ili tamu, simbolizirajući dostojnost s kojom primaju sakrament.

Sveta Faustina Kowalska

Sveta Faustina Kowalska, poljska časna sestra koja je živjela prije samo 100 godina, zauzima značajno mjesto u katoličkoj pobožnosti. Dobila je priznanje za izvanredne vizije Isusa i predani rad na popularizaciji slike i krunice Božjeg milosrđa. U svom dnevniku “Božansko milosrđe u mojoj duši” opisuje Isusa koji otkriva sliku Božanskog milosrđa: “Vidjela sam Gospodina Isusa odjevena u bijelu haljinu. Jedna je ruka [bila] podignuta u gesti blagoslova, druga je dodirivala odjeću na grudima. Ispod haljine, malo povučene u stranu na grudima, izlazile su dvije velike zrake, jedna crvena, druga blijeda.” Isus ju je zatim zamolio da naslika tu sliku i da je časte u cijelom svijetu. Sveta Faustina nastavila je susret s Isusom i nakon ove vizije, poučavajući je o Njegovim željama za pobožnost prema Božjem milosrđu.

Ovo su samo četiri primjera raznolikih i bogatih mističnih iskustava koja se nalaze u povijesti Crkve.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er