CRKVAVJERA I DUHOVNOST

3 stvari koje bi svaki katolik trebao znati o čistilištu

3 stvari koje bi svaki katolik trebao znati o čistilištu Što se tiče čistilišta, Katekizam Katoličke Crkve kaže: “Svi koji umru u Božjoj milosti i prijateljstvu, ali još uvijek nesavršeno pročišćeni, doista su sigurni u svoje vječno spasenje; ali nakon smrti prolaze kroz pročišćenje, kako bi postigli svetost potrebnu za ulazak u radost neba. Crkva daje naziv Čistilište do ovog konačnog čišćenja izabranih, koje je posve različito od kazne prokletih” (KKC 1030-1).

Očišćenje nakon smrti od grijeha (i posljedica grijeha) spominje se u Novom zavjetu u 1. Kor. 3:11-15, Mat. 5:25-26, i Mat. 12:31-32.

“Čistilište je stanje, nakon smrti, gdje se duše koje još nisu usavršile u svojoj ljubavi prema Bogu, pročišćavaju prije pristupanja svesvetom Bogu.”

3 stvari koje možda niste znali o čistilištu

1. Čistilište nije kazna, ono je stanje pročišćenja.

2. Duše u Čistilištu mogu moliti za nas, ali ne mogu moliti za sebe.

3. Moramo moliti za duše u Čistilištu.

Proces pročišćavanja može biti bolan! Međutim, postoji i velika utjeha u sigurnosti spasenja.

Sveti Augustin kaže: „Ali molitvama svete Crkve, i spasonosnom žrtvom, i milostinjom koja se daje za njihove duhove, nema sumnje da se mrtvima pomaže, da bi Gospodin s njima postupao milosrdnije nego što su svojim grijesima zaslužili. Cijela Crkva obdržava ovu praksu koju su predali oci: da se moli za one koji su umrli u zajedništvu Tijela i Krvi Kristove, kada ih se spominje na njihovom mjestu u samoj žrtvi; i žrtva se prinosi također u spomen na njih, u njihovo ime. Ako se, dakle, djela milosrđa slave radi onih kojih se spominju, tko bi se ustručavao preporučiti ih, za čije se ime Bogu ne uzalud mole? Uopće ne treba sumnjati da su takve molitve korisne mrtvima; ali za one od njih koji su živjeli prije svoje smrti na način koji omogućuje da im te stvari budu korisne nakon smrti”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er