CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Snažna poruka svete Majke Terezije onima koji sumnjaju u Isusovu stvarnu prisutnost u Euharistiji

Moliti.” Ovo je jednostavan odgovor Svete Majke Terezije na pitanje što bi savjetovala svakome tko sumnja u Kristovu stvarnu prisutnost u Euharistiji.

Ona nastavlja: “Plod molitve uvijek je radost ljubavi prema Isusu, približavanja Mu se.” Na pitanje: “Što ako netko ne zna moliti?” Majka Terezija odgovara: “Ja ću ga naučiti; učimo moliti molitvom. Čak je i Isus provodio sate u molitvi.”

Sveta Terezija iz Kalkute, utemeljiteljica Misionarki ljubavi, provela je više od 40 godina svog života služeći siromašnima i umirućima. Prošlo je dvadeset i šest godina od njezine smrti, ali njezina poruka i život i dalje su inspiracija svijetu. Kao katolici, vjerujemo u transupstancijaciju, kontroverznu temu za mnoge izvan Crkve. Ipak, čak i oni koji su katolici mogu se spotaknuti u zbunjenosti, pitajući se kako se kruh i vino mogu pretvoriti u Isusovo Tijelo i Krv.

Lagao bih kad ne bih priznao da sam ponekad u svojoj prošlosti bio neuspješan, ne vjerujući ili čak u potpunosti shvaćajući nešto tako neobično. Jednostavan odgovor koji daje Majka Tereza doista je naša jedina nada: molitva. Isus čuje naše molitve i u svojoj dobroti uslišava ih. Kao što je Majka Terezija mnogo puta izrazila, moramo ići Isusu u svim našim sumnjama, zbunjenosti i nevjerici. Nema sramote moliti Gospodina da nam pomogne da ga bolje upoznamo, vjerujemo u Njegovu istinsku prisutnost i tražimo da otvori naša srca i povjerujemo mu s djetinjom ovisnošću.

Misterij transsupstancijacije nema smisla. Ništa o tome da kruh postane naš Gospodin nema smisla ljudskom umu. Ipak, događa se. U našoj pukoj ljudskosti, nikako ne možemo shvatiti ovu misteriju, a možda je u tome i poanta. Gospodin i djela Duha Svetoga neizmjerno su veća nego što možemo zamisliti. Dano nam je posebno vrijeme da budemo fizički prisutni s Isusom u Euharistiji, kako za vrijeme mise tako i za vrijeme klanjanja.

Majka Terezija nas podsjeća da što više molimo, to više učimo kako moliti. Isus želi čuti sve: neurednu molitvu, zbrkanu molitvu, nesavršen poziv Njemu. Bili katolik ili ne, zbunjeni ili ne, činjenica ostaje: Isus je uistinu prisutan u Euharistiji. Ako osjetite da vas ova izjava izjeda s nelagodom ili oklijevanjem, kao što je Majka Tereza jednostavno izjavila, “molite”!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er