VJERA I DUHOVNOST

Zašto se sveti Mihael prikazuje sa plamenim mačem?

Često se sveti Mihael Arkanđel prikazuje s plamenim mačem, što upućuje na njegovu legendarnu ulogu u Knjizi Postanka. Sveti Mihael Arkanđeo prikazuje se na više načina, ali najčešće on drži mač, udarajući Sotonu.

Obično je ovaj mač izrađen od metala, ali često je to plameni mač, kako na istočnim ikonama tako i na zapadnim kipovima. Primarni razlog za ovaj plameni mač je tradicija da kad god se anđeo ne spominje imenom u Starom zavjetu, to je sveti Mihael. Prema knjižici sv. Mihaela arkanđela, “Sv. Ambrozije kaže da je Bog zadužio svetog Mihaela da uvede Adama u raj, da mu objasni svrhu njegova stvaranja, da ga vodi i da se s njim druži u vidljivom obliku. Nakon pada Adama i Eve, ovaj isti slavni arkanđeo stražario je na vratima raja s plamenim mačem, ‘da čuva put stabla života’ (Postanak 3:24).”

Međutim, čini se da tekst Postanka sugerira da su “kerubini” čuvali raj, a ne “arhanđel”, “On je istjerao čovjeka; a na istoku edenskoga vrta postavio je kerubine i plameni mač koji se okretao na sve strane da čuvaju put do stabla života” (Postanak 3,24).

Unatoč tome, svetog Mihaela često su doživljavali kao “čuvara Izraela”, čak se govorilo da je anđeo koji ih je štitio od Egipćana kroz “vatreni stup” (usp. Izlazak 14).

Vezani članci

Plamteći mač također bi mogao simbolizirati stvarnost da su anđeli duhovna bića i da njihov rat nije s “krvlju i mesom”, već s duhovnim neprijateljima.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er