VJERA I DUHOVNOST

Zašto katolici štuju raspelo, a ne prazan križ?

Raspelo je nevjerojatan podsjetnik na Kristovu patnju, smrt i uskrsnuće, što su središnji aspekti katoličke vjere.

Ali jeste li primijetili da raspelo nije univerzalni simbol kršćanstva? Jednostavan križ je.

Među mnogim razlikama između katolika i protestanata je uporaba raspela ili križa. Raspelo uključuje raspetog Krista, dok je običan križ prazan, kao kod protestanata.

Mons. Charles Pope pružio je objašnjenje: „Ono što je među protestantima vjerojatno počelo kao jednostavna sklonost jednostavnosti razvilo se u određeno teološko stajalište od strane nekih koji su koristili običan križ kako bi naglasili da je Isus uskrsnuo i ‘više nije bio pribijen na križ’. Mnogima od njih križ jest sada prazan i naše bi izvedbe trebale tako izgledati. Neki su otišli toliko daleko da su rekli da su katolici mislili da je Isus još uvijek na križu. To, naravno, nije istina. Potpuno smo svjesni i svečano ispovijedamo svake nedjelje u Vjerovanju da je Isus uskrsnuo od mrtvih i sjedi u slavi Ocu zdesna. Raspelo je prikaz događaja muke našeg Spasitelja, Isusa, jednom, zauvijek i savršene žrtve (usp. Heb 10,14) koja seže kroz vrijeme, ali se ostvaruje.

Vezani članci

“Upotreba raspela (ne jednostavnog križa) propisana je u katoličkoj liturgiji, i raspela za procesiju i oltara. To je zato što sveta misa prikazuje Isusovu žrtvu.” Neki protestanti ovu razliku vide kao duboko zabrinjavajuću – znak da katolici odbacuju uskrsnuće ili žele “zadržati Isusa na križu”. Međutim, ovo ne može biti dalje od istine. Umjesto toga, kao katolici, usredotočeni smo na cjelovitu priču o Isusovom raspeću i uskrsnuću. Naviještamo Krista raspetoga (1 Kor 1,23).

„U teškim trenucima upravit ću svoj pogled u tiho Srce Isusovo rastegnuto na križu, a iz rasplamsalog plamena Njegovog milosrdnog Srca na mene će sići snaga i snaga da se nastavim boriti.“ – Sveta Faustina

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er