VJERA I DUHOVNOST

Vještice i potraga za Bogom

Vještice i potraga za Bogom – Vještičarenje postoji i njegovo prakticiranje je ponovno u porastu. Kad se u novinskim izvješćima kaže “vještičarstvo”, misli se na bilo koji broj okultnih vjerskih praksi, tarot i psihička čitanja te New Age kristalne meditacije.

Čudno je da do danas, ako spomenete vještičarenje, često čujete: “Nema toga!” No ono zapravo postoji i njegovo prakticiranje ponovno je u porastu. “Zašto se žene okreću čarobnjaštvu?” pita jedno nedavno izvješće i odgovara: “Stručnjaci kažu da bi pandemija COVID-19, platforme društvenih medija poput TikToka i žudnja za osobnim razvojem mogli igrati ulogu.”

Što je zapravo vještičarenje?

Kad se u novinskim izvješćima kaže “vještičarstvo”, misli se na bilo koji broj okultnih vjerskih praksi, tarot i psihička čitanja te New Age kristalne meditacije. Sveučilišta diljem svijeta počinju shvaćati vještičarenje ozbiljnije, često ga tretirajući kao drevnu alternativnu religiju koju su progonili Crkva i društvo koje je Crkva izgradila. Ali u istraživačkom centru za ženske studije Sveučilišta Brandeis, Hellen Berge kaže: “Vještičarenje je aktivnost prakticiranja magije. Obično postoji duhovna komponenta, ali postoji pogrešno mišljenje da je ona uvijek povezana s religijom.”

NPR je intervjuirao Dianu Helmuth, autoricu knjige The Witching Year, A Memoir of Earnest Fumbling Through Modern Witchcraft, koja je rekla da je vještičarenje teško odrediti. Rekla je da Wicca i vještičarenje nisu ista stvar. Wicca je religija nastala 1950-ih. “Wicca je vrlo mala, a vještičarenje je vrlo veliko”, rekla je, nabrajajući mnoge “supkulture unutar vještičarenja ili koje se preklapaju s vještičarenjem, poput astrologije i tarota”.

Katekizam navodi mnoge od istih postupaka koje te žene čine u svom učenju o proricanju i magiji i kaže da su oni “u suprotnosti s časti, poštovanjem i strahom punim ljubavi koje dugujemo samo Bogu.” Helmuth je dodao da je suparničko božanstvo – “Božica” – “središnja figura u gotovo svakom obliku vještičarenja”, viđeno kao nadnaravno biće ili metafora za zemlju. Žene koje napuštaju vještičarenje opisuju ga kao slijepu ulicu.

Mnogo je priča o vješticama koje su postale kršćanke na Facebooku. Njihove priče opisuju privlačnost – i nedostatke – čarobnjaštva. “Nekada sam se bavila vještičarstvom”, kaže Jordan Taylor u opisu svoje priče. Zbog toga se osjećala “zarobljenom u kontinuiranom ciklusu iscjeljivanja i ‘podizanja razine'”, rekla je. Osjećala bi se dobro nakon svake seanse, ali osjećaj bi nestajao, jer ispod svega toga “patila sam i bila u dubokoj jami depresije. Žudjela sam da se osjećam voljeno, saslušano i shvaćeno. Mojoj duši nedostajao je osjećaj pripadnosti.” Ipak, tradicionalna religija bila je posljednje mjesto gdje bi to tražila.

“Osjećala sam toliku odbojnost na samu riječ Bog, da sam skoro prekinula prijateljstvo sa prijateljicom koja je nedavno napustila New Age praksu i došla Kristu jer nije mogla prestati govoriti o Isusu.” Ali Bog se “probio”. “Upoznao me u mojoj tvrdoglavosti. U mom grijehu. U mojoj depresiji”, rekla je. “Nevoljko sam gledala film o Isusu kako bih umirila svog tadašnjeg dečka. Gledala sam i histerično jecala. Obuzeo me intenzivan osjećaj ljubavi. Nešto što nikad prije nisam osjetila. Ona vrsta ljubavi koju sam očajnički jurila na sve pogrešne načine. Tada sam znala da je Bog za mojim srcem.”

Druga priča dolazi od Kayle Bortic, bivše TV vidovnjakinje. “Podučavala sam sve, od numerologije do astrologije, medijuma u transu, kanaliziranja, tarota, anđeoskih karata, pristupa akaškim zapisima, psihičkog medijuma, reikija, regresije prošlih života, balansiranja čakri, disanja, manifestiranja… svega!” Ali na kraju, cijeli moj život je uništio Sotona, ali to nije bilo očito jer se na prvi pogled činilo da je sav ‘ljubav i svjetlo’,” rekla je, ali, “Svatko koga sam ikada upoznala u industriji ima ozbiljne probleme ili zdravstvenih stanja u njihovom životu.” Sada, potpuno sam oslobođena nesanice, depresije, ovisnosti, tjeskobe i složenog PTSP-a izazvanog godinama zlonamjerne traume iz djetinjstva koja je promijenila život. Ne bojim se ničega, doslovno vjerujem u Isusa jer sada hodam s Gospodinom.

Kako je lijepo znati da je među Bogom koji je stvorio sve zvijezde, rijeke i planine mislio da mu treba i jedan od vas!” Možete vidjeti kako se njihove priče ponavljaju u intervjuu s Helmuthom, koji se još uvijek bavi čarobnjaštvom. Dok sam odrastala u Bay Area, “Bilo mi je vrlo jasno da ako si pametan, onda si ateist”, rekla je za NPR. “Htjela sam da me smatraju inteligentnom, pa sam većinu svog života odbacivala većinu religije i duhovnosti.” Ipak, kasnije u životu shvatila je: “Bila sam umorna od toga da je Bog mrtav. Nisam se željela osjećati kao da mi više nije stalo do božanskog. Htjela sam sebi priznati da mi je stalo, da sam željela osjetiti da me drži božansko.” Stoga se okrenula čarobnjaštvu iz istog razloga zbog kojeg se mnogi ljudi okreću astrologiji: znamo da sama znanost ne može objasniti svemir, a kultura koja nam govori da može ostavlja nas gladnima i povrijeđenima. Stvoreni smo da obožavamo Boga, i ako nam ga nitko u životu ne ponudi, idemo tražiti. Ponudite ga ljudima u svom životu.

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er