VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Kao da je zabranjeno ljude poticati na dobro

Fra Goran Azinović: Što je to persuazija? Persuazija je nagovor, odnosno poticajni govor. To je zapravo svjedočenje u kojem govornik, u ovom slučaju – svećenik, riječima potiče druge, svoje slušatelje, do te mjere da ih odlučno uvjerava i nagovara. Zbog koga? Zbog Krista!

Svećenici nagovaraju i upućuju vjernike da budu Kristovi do kraja. Zapravo, svaka je svećenikova propovijed jedna vrsta persuazije.

Osim u Crkvi, danas taj nagovor sve više iščezava u obitelji i u društvu. Kao da je zabranjeno ljude poticati na dobro, kao da slušatelje ne treba nagovarati da čine djela milosrđa i ljubavi… Ali to je oduvijek i bila zadaća Crkve. Crkva i svećenici su dužni stalno opominjati vjernike i poticati ih da vode učinkovitiji vjerski i svjetovni život.

I odgoj je zapravo jedna vrsta persuazije. Naime, brojni odgajatelji i profesori u školama danas ističu da mladima nije potrebno govoriti kako živjeti jer mladi će sami izabrati što činiti i kuda usmjeriti vlastiti život. No, to nije dobra metoda! Gdje nema opomene, gdje nema nagovora, tu nema ni duhovnog rasta. Pa zar i marketing nije svojevrsna persuazija?

Trgovci pomoću reklama uvjeravaju kupce da kupe baš taj proizvod jer je – kako oni kažu – najbolji na tržištu. Zato ni ljudi Crkve ne smiju nikako odustati od persuazije, nego su dužni poticati i neprestano uvjeravati vjernike da budu što bolji i pošteniji ljudi, kako bi jednog dana zadobili život vječni na nebesima.

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er