VJERA I DUHOVNOST

Linija sv. Mihaela arkanđela – linija nastala udarcem mača ovog moćnog arkanđela

Legenda pripovijeda da je tajanstvena linija nastala od udarca mačem svetog Mihaela u njegovoj duhovnoj bitci. Rečeno je da kada je zbacio Lucifera i trećinu anđela, ovaj je put bio obilježen u našem vremenskom svijetu.

Kršćanski svijet izgrađen je na hodočasničkim putovima. Kao što je Evanđelje trebalo donijeti i propovijedati na četiri strane svijeta (vidi Marko 16,15), vjernici su također napustili svoje domove kako bi se susreli sa svetim.

Duhovna putovanja bila su dio života kršćana, osobito u srednjem vijeku, pa je gotovo kao „pečat vjere“ bilo zaokružiti život barem jednim hodočašćem svetim mjestima. Sveta zemlja, Rim, Santiago de Compostela i Sveta linija svetog Mihaela — zagonetna staza arkanđela — bili su među najpopularnijim itinerarima za putnike koji traže kontemplativna odredišta.

Linija svetog Mihaela arkanđela

Linija svetog Mihaela Arkanđela hodočasnička je ruta koja već 15 stoljeća intrigira vjernike i povjesničare. Ravna je to staza koja povezuje sedam svetišta podignutih u čast svetog Mihaela. Od Irske do Izraela, linija povezuje crkve, špilje i svetišta koja su bila posvećena arkanđelu između 5. i 12. stoljeća. Ta mjesta imaju određene osobitosti koje nas tjeraju na pomisao da se ne radi o pukoj slučajnosti, već da su na ovu rutu postavljena Božjom providnošću.

Izgrađen na visokim mjestima, kao što su planine ili brda; okružen vodom; utemeljeni na čvrstoj stijeni ili iz nje isklesani… Ovo su neke od njihovih karakteristika koje nas podsjećaju na elemente koji se spominju u Svetom pismu: sveta planina, voda kao izvor života i stijena koja je kamen temeljac. Štoviše, postoji legenda koja pripovijeda tajanstvenu liniju kao udarac mačem svetog Mihaela u njegovoj duhovnoj bitci. Rečeno je da kada je zbacio Lucifera i trećinu anđela, ovaj je put bio obilježen u našem vremenskom svijetu, piše portal Aleteia.

Razlog zašto su ova svetišta poredana duž te zagonetne staze bio bi, dakle, taj što sveti Mihael i dalje čuva Božje crkve! Prema riječima angelologa fr. Marcello Stanzione, mistična linija koja povezuje sedam svetišta svetog Mihovila vrlo je precizno usklađena sa zalaskom sunca na dan ljetnog solsticija na sjevernoj hemisferi. Možemo vidjeti značenje ove činjenice: ljetni solsticij je najduži dan u godini, a najkraća noć, zbog kuta pod kojim je Zemlja naspram Sunca. Može se promatrati kao simbol kako sveti Mihael očituje Božju snagu, koju opisujemo kao Svjetlo, i izgoni tamu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er