CRKVAHERCEGOVINA

U Mostaru predstavljene dvije knjige o bl. Alojziju Stepincu

U okviru “Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitet” u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice “Troplet” i samostana Sv. Petra i Pavla u Mostaru, 8. studenoga, predstavljene su dvije knjige o Bl. Alojziju Stepincu.

Predstavljač knjiga Uloga blaženoga Alojzija Stepinca u zbrinjavanju ratne siročadi i njihovo liječenje u zagrebačkim bolnicama od 1. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1943. godine i Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca bio je njihov autor i postulator kauze Bl. Stepinca dr. mons. Juraj Batelja.

Na početku susreta nazočne je pozdravio gvardijan i župnik fra Danko Perutina te zahvalio mons. Batelji na njegovu neumornom radu. Posebno je izrazio nadu u skoru kanonizaciju Bl. Alojzija.

Predstavljač je u vizualnoj prezentaciji s nizom dokumentiranih priloga posvjedočio o ljudskoj i kršćanskoj skrbi koju je Katolička Crkva u tadašnjoj državi, predvođena zagrebačkim nadbiskupom Stepincem pružala djeci i ratnoj siročadi. To je činila osobito preko Caritasa, dječjih domova, redovničkih zajednica i dobrotvornih ustanova u nadležnosti NDH. Arhivski materijali svjedoče o profesionalnom, stručnom i visoko humanom odnosu crkvenih vlasti, liječnika, socijalnih službi i ustanova u liječenju i zbrinjavanju najmlađih pacijenata, ratne siročadi koja je prošla kroz muke stradanja, piše nedjelja.ba

Vezani članci

Naime, tijekom Drugoga svjetskoga rata brigom Hrvatskog Crvenog križa, Caritasa i drugih katoličkih karitativnih ustanova zbrinuto je ili na neki način opskrbljeno sveukupno 27 162 djece. Dr. Batelja je naglasio „da to nisu bila samo djeca bez roditelja, nego i djeca katoličkih roditelja iz Bosne i Hercegovine, ratna siročad hrvatskih roditelja s područja NDH, nego i djeca pravoslavnih, muslimanskih i židovskih roditelja koja su se našla u uvjetima i posljedicama ratnih strahota“.

Nalaze svojih istraživanja postulator kauze je autentično potvrdio prikazima originalnih dokumenata iz uredno vođenih kartoteka, posebno u zagrebačkim bolnicama. Svaki od njih u rubrikama sadržava nadnevak ulaska i izlaska iz bolnice kao i uzrok, dan smrti i mjesto pokopa onih koji su preminuli, javlja troplet.ba.

Usporedni primjeri često prikazuju slučajeve u kojima su iste umrle osobe kasnije uvrštene u popis Spomen-područja Jasenovac. Time se ukazuje na sustavno falsificiranje popisa i manipuliranje brojem stradalih u Jasenovcu te na taj način vrijeđa dostojanstvo svake nevine žrtve.

Dr. Bateljine studije su rezultat višegodišnje multidisciplinarne analize sadržane na stranicama knjiga koje su dijelom predstavljene i mostarskoj publici. Okupljenim slušateljima autor je prikazao brojne dokaze koji svjedoče kako su komunističke vlasti trovale kardinala Stepinca za vrijeme njegova zatočeništva u Lepoglavi i rodnom Krašiću. Poseban dio njih se odnosi na krajnje nehuman i zvjerski odnos prema kardinalovu tijelu nakon njegove smrti s ciljem zatiranja svakog pokušaja mogućih istraživanja te širenja istine o svetosti njegova života koja je svijesti naroda stalno rasla i tako predstavljala ozbiljnu prijetnju za režimsku samoupravu.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er