CRKVASVIJETVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Prijetnje kršćanima za vrijeme božićnih blagdana

“International Christian Concern” (ICC) je objavio kako je nekoliko stotina kršćana iz Charara, četvrti u Lahoreu, pobjego iz svojih domova nakon što je muslimanska rulja zaprijetila da će zapaliti njihovo susjedstvo.

Lokalni izvori kažu kako je rulja prijetila kršćanima nakon što je 22. prosinca lokalni protestantski pastor Raja Waris objavio na Facebooku post za koji muslimani tvrde da vrijeđa njihov vjerski osjećaj.

Privremeno raseljeni kršćanin iz Charara Saleem Khokhar za ICC je rekao kako se pastor ispričao zbog posta i problem je riješen sljedeći dan. Protiv Warisa nije podignuta optužnica za bogohuljenje, međutim, on se sa svojom obitelji morao sakriti zbog prijetnji koje su im uputili lokalni ekstremisti.

Iako je pitanje objave na društvenim mrežama riješeno agresivna svjetina od nekoliko stotina muslimana nastavila je prosvjedovati protiv kršćana. Ekstremisti su tražili i odrubljivanje pastorove glave zbog objavljivanja uvredljivog posta.

Vezani članci

“Situacija je postala opasna kada se vidjelo da muslimani planiraju zapaliti kuće kršćana”, rekao je Khokhar za ICC i naglasio kako je to natjeralo stotine kršćane da pobjegnu iz svojih domova. Policija je raspoređena u Chararu, ali unatoč njima mnogi su kršćani sklonište potražili kod prijatelja i rodbine.

“Ovo bi trebalo biti vrijeme radosti i proslave, ali mi smo izvan svojih domova i molimo rodbinu i prijatelje da nas zaštite i nahrane”, rekao je Khokhar za ICC.

Regionalni menadžer ICC-a William Stark pozvao je pakistanske vlasti da zaštite domove kršćana. “Nitko ne bi trebao biti prisiljen napustiti svoj dom zbog objave na društvenim mrežama. Pakistanski zakoni o bogohulstvu ne smiju se zloupotrijebiti kako bi opravdali nasilje rulje. Prečesto su ti zakoni bili alat u rukama ekstremista koji su htjeli potaknuti vjerski motivirano nasilje nad manjinskim zajednicama”, rekao je pritom Stark.

Inače, u Pakistanu su lažne optužbe za bogohuljenje raširene i često motivirane osobnom osvetom ili vjerskom mržnjom. Optužbe potencijalno mogu potaknuti linč, masovna ubojstva i prosvjede.

Otkako je Pakistan 1987. dodao odjeljke 295-B i 295-C zakonima o bogohulstvu broj optužbi za bogohuljenje naglo je porastao. Otada je više od 1 50 osoba u Pakistanu optuženo su za bogohuljenje. Budući da kršćani čine samo 1,6% ukupnog stanovništva Pakistana, 238 optužbi (15%) izrečenih protiv kršćana vrlo su nesrazmjerne.

Trenutno je u ovoj zemlji u pritvoru 24 kršćana zbog optužbi za bogohuljenje.

www.medjugorje-news.com/nedjelja.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er