VJERA I DUHOVNOST

Ponavljajte ovu rečenicu sv. Male Terezije kad god se osjećate usamljeno

Život svete Terezije od Liseiuxa nije uvijek bio lak, i dok je često bila okružena prijateljima i obitelji punim ljubavi, često se osjećala usamljeno i borila se s depresijom. Ti osjećaji usamljenosti javljali su se u njezinu djetinjstvu, kao i tijekom vremena koje je provela u samostanu.

U svojoj autobiografiji “Priče jedne duše” objašnjava da je kao dijete bila sramežljiva i da nije imala mnogo prijatelja, a Isusa je smatrala jedinim prijateljem. Morala sam ići dva puta tjedno u samostan, i moram priznati da me to nešto koštalo, bio sam tako sramežljiva. Među sestrama u samostanu nisam imala posebnog prijatelja s kojim bih mogla provesti mnoge sate. Tako sam u tišini radila do kraja sata, a onda sam, kako se nitko nije obazirao na mene, otišla na tribinu u kapelicu dok tata nije došao po mene kući. Ovdje, tijekom ovog tihog posjeta, našla sam svoju jedinu utjehu – jer nije li Isus bio moj jedini prijatelj?

U tim se trenucima sjetila fraze iz pjesme koju ju je kao dijete naučio njezin otac sv. Louis Martin.

“Svijet je tvoj brod, a ne tvoj dom.”

Sveta Terezija piše: “Istina je da sam se u tim razdobljima samoće ponekad osjećala tužno i često sam se tješila ponavljajući ovaj redak prekrasne pjesme koju me tata naučio: “Svijet je tvoj brod, a ne tvoj dom.’ ” Zanimljivo je da ona krivo citirala pjesmu Alphonsea de Lamartinea pod naslovom “Odraz”.

Vezani članci

U njemu piše: “Vrijeme je vaš brod, a ne vaš dom.”

Međutim, ovaj krivo citirani izraz pružio joj je veliku utjehu, kako objašnjava u svojoj autobiografiji.

“Simbol broda uvijek me oduševljava i pomaže mi da podnesem progonstvo ovog života… Kad moje misli teku na ovaj način, moja se duša gubi kao da je u beskraju; Čini mi se da već dodirujem Nebesku obalu i primam Gospodinov zagrljaj. Zamišljam da mogu vidjeti Blaženu Gospu kako mi dolazi u susret, s mojim Ocem i Majkom, mojom malom braćom i sestrama; i zamišljam sebe kako cijelu vječnost uživam u pravim obiteljskim radostima.”

Imajući ovo na umu, lako je vidjeti kako je ovaj izraz utješio svetu Tereziju i kako bi nam mogao pomoći da „podnesemo progonstvo ovog života,” znajući da će jednog dana sve naše suze biti obrisane i da ćemo biti zagrljeni od svih naših voljene osobe u vječnom životu koji dolazi.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er