CRKVAPAPA FRANJO

Papa podsjeća vjernike na petak 27. listopada, molitveni dan za mir

Na kraju opće audijencije u srijedu 25. listopada, papa Franjo ponovno je usmjerio pozornost na područja sukoba u svijetu, posebice sada u Svetoj zemlji. Kako je najavio prošli tjedan, ovaj petak bit će dan molitve, posta i pokore za mir.

Danas je rekao: “Uvijek mislim na tešku situaciju u Palestini i Izraelu: molim za oslobađanje talaca i ulazak humanitarne pomoći u Gazu. Nastavljam moliti za one koji pate i nadam se putevima mira na Bliskom istoku, u opkoljenoj Ukrajini i u drugim regijama pogođenim ratom. Sve vas podsjećam da će prekosutra, petak 27. listopada, biti dan posta, molitve i pokore: u 18 sati na Trgu svetog Petra okupit ćemo se zajedno moliti za mir u svijetu.”

Mjesne inicijative diljem svijeta množe se kao odgovor na Papin poziv. Kardinal jeruzalemski patrijarh, kardinal Pierbattista Pizzaballa, zabilježio je u svom pismu svojoj biskupiji 24. listopada: “Možda je glavna stvar koju mi kršćani možemo učiniti u ovo vrijeme: moliti, činiti pokoru, zagovarati.” Danas, 25. listopada, svetkovina je Gospe Palestinske, zaštitnice biskupije koja pokriva Svetu zemlju.

O postu Katekizam bilježi: “Nutarnja pokora kršćanina može se izraziti na mnoge i različite načine. Sveto pismo i oci inzistiraju prije svega na tri oblika, postu, molitvi i milostinji, koji izražavaju obraćenje u odnosu prema sebi, Bogu i drugima. Uz radikalno pročišćenje koje donosi krštenje ili mučeništvo, kao sredstva za dobivanje oproštenja grijeha navode: nastojanje oko pomirenja s bližnjima, suze pokajanja, brigu za spasenje bližnjega, zagovor svetih i milosrđe. “koji pokriva mnoštvo grijeha.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er