VJERA I DUHOVNOST

6 nevjerojatnih majki koje su postale svetice

U ovoj epizodi “The Catholic Talk Showa”, Ryan Scheel, fr. Rich Pagano i Ryan DellaCrosse razgovaraju o životima šest nevjerojatnih majki koje su ujedno i katoličke svetice, piše ChurchPop.

1) Sveta Jelena – zaštitnica arheologa Nakon što je njezin sin Konstantin legalizirao kršćanstvo, Helena je otišla u Svetu zemlju kako bi sačuvala sveta mjesta kršćanstva. “Otišla je na arheološku ekspediciju i pronašla relikviju Isusovog križa”, objašnjava Scheel.

2) Sveta Elizabeta Ann Seton – prva svetica rođena u Americi “Majka Seton” prošla je put od njujorške društvene osobe do prve svetice rođene u Americi. Nakon suprugove smrti prešla je na katoličku vjeru i osnovala prvu katoličku školu u Sjedinjenim Državama. “Dala je mnogo novca u stvaranje katoličkog obrazovnog sustava u Americi”, kaže Scheel.

3) Sveta Ana – Isusova baka Anino njegovanje Marije pripremilo je put za utjelovljenje, a ona je veliki uzor za generacijsko prenošenje vjere. “Vrlo je važno na Majčin dan prisjetiti se svojih baka i mislim da mnogi od nas vani duguju svoju stalnu vjeru molitvama naših baka”, kaže Scheel.

4) Sveta Emilija – “Majka svetaca” Bazilije, Makrina, Petar iz Sebaste, Grgur iz Nise i Naukratije: 5 Emilijine djece postali su sveci! Poticanjem raznolikih duhovnih darova u njima zaslužila je epitet ‘Majka svetaca’. “Svojoj je djeci pružila vrlo dobro zaokruženo obrazovanje i odgoj, a rezultati su bili prilično dramatični”, kaže Scheel.

5) Blažena Concepción Cabrera – Napisala je više od sv. Tome Akvinskog Ova buduća svetica odgojila je devetero djece dok je napisala 60 000 stranica duhovnih spisa. “Njezina djeca se ne sjećaju da su je ikad vidjela kako piše, ali njezini su spisi jednako ili više poput Tome Akvinskog”, sa strahopoštovanjem dijeli Scheel.

6) Sveta Monika – zaštitnica majki Monika se bez prestanka molila za svog posrnulog sina Augustina, koji je postao jedan od najvećih kršćanskih teologa. “Neprestano je molila za njegovo obraćenje. Njezin model ustrajnosti u molitvi za svoje dijete čini je jednom od svetaca zaštitnica majki”, kaže Scheel.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er