VJERA I DUHOVNOST

Znate li što je Plava vojska?

U mnogim župama u Sjedinjenim Državama navedena je Plava vojska koja će zajedno moliti unutar crkve. Bez ikakvog prethodnog poznavanja grupe, može se činiti čudnim da se “vojska” sastaje u Katoličkoj crkvi. Iako se naziv još uvijek koristi na mnogim mjestima, skupina je službeno poznata kao Svjetski apostolat Fatime.

Desetljećima je svjetski apostolat Fatime bio poznat kao “Plava vojska”. Pokrenut je 1946. kao odgovor na svjetske događaje nakon Drugog svjetskog rata.

Kako bi bili članovi Marijine “Plave vojske”, članovi se obvezuju na sljedeće duhovne pobožnosti: Svjetski apostolat Fatime sastoji se od pojedinačnih članova diljem svijeta koji se trude prakticirati duhovne zahtjeve Gospe Fatimske za okajanje za grijehe, za obraćenje grješnika, za spasenje duša i postići njezin trijumf Bezgrješnog Srca i mir u svijetu. Gospa od vas traži da budete što vjerniji u ispunjavanju njezinih molbi. Svaki dan prinosite žrtve koje zahtijeva vaša svakodnevna dužnost. Molite krunicu 5 desetica svaki dan. Nosite smeđi škapular kao znak vaše posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu. Nastojte prakticirati pobožnost prve subote.

Plava armija protiv Crvene armije

Povijesni naziv ove skupine odnosi se na boju koja se najčešće povezuje s Djevicom Marijom: plava. Razlog zašto se članovi nazivaju “vojskom” nije zato što se ponašaju nasilno, već zato što su oni duhovna vojska koja je nastala nakon Drugog svjetskog rata. Prema Marijanskoj knjižnici Sveučilišta u Daytonu, Plava vojska je pokrenuta kao odgovor na napetosti koje su se pojavile u onome što bi se moglo nazvati Hladnim ratom: Plavu vojsku Naše Gospe Fatimske osnovao je 1946. godine otac Harold Colgan iz Plainfielda, New Jerseya. Nakon oporavka od teške bolesti zavjetovao se da će ostatak života posvetiti širenju pobožnosti Gospi Fatimskoj, piše Aleteia.

Pripadnici Plave armije vjerovali su da svakodnevnom molitvom, obično u obliku krunice, mogu donijeti mir u svijetu. Otac Colgan opisao je grupu rekavši: “Mi ćemo biti Plava vojska Marije i Krista, protiv Crvenog svijeta i Sotone.” Godinama se Plava armija posvetila molitvi za kraj komunizma; Colgan je 1947. dobio papinski blagoslov od Pija XII. da unaprijedi ovu misiju.

Sljedeći citat prikazan na web stranici Svjetskog apostolata Fatime dodatno objašnjava da je Plava vojska ona koja se bori na koljenima:

„Plava armija je duhovni odgovor na Fatimsku poruku; tiha vojska na koljenima koja otvara vrata svojih srdaca Srcu Marijinu.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er