CRKVAVIJESTI

Od danas je Katolička Crkva bogatija za 21 novog kardinala

Na Trgu svetoga Petra je danas prijepodne održan konzistorij tijekom kojega je papa Franjo kreirao 21 novog kardinala, od kojih je 18 izbornika i 3 koji ne sudjeluju na konklavi: Kao na dan Duhova raznolikost je vaših jezika novi dah za Crkvu, budite evangelizirani evangelizatori, a ne dužnosnici

Onu svetu, apostolsku Crkvu i majku koja govori svim jezicima, koja je jedna i katolička, rođena na Duhove, kada su se apostoli susreli u Jeruzalemu zajedno sa Židovima koji su ondje živjeli, ali i s Partima, Međanima, Elamljanima i mnogim drugim narodima iz raznih zemalja koji su ih čuli govoriti na njihovim jezicima, papa Franjo vidi u novom Kardinalskom zboru koji se danas proširio s 21 kardinalom, od kojih je 18 izbornika i 3 bez prava izbora, piše Vatican News

U propovijedi na konzistoriju održanom na Trgu svetoga Petra, na kojemu su se u mnoštvu od otprilike 12.000 vjernika isticale crvene kardinalske kapice iz cijeloga svijeta, Papa je istaknuo različito podrijetlo svojih najbližih suradnika uspoređujući ih s orkestrom.

Kardinalski je zbor pozvan nalikovati simfonijskom orkestru koji predstavlja sklad i sinodalnost Crkve.

Sinodsko obilježje Crkve je – prema riječima pape Franje – poput simfonije u kojoj različiti instrumenti daju svaki svoj prinos, katkada sami, katkada ujedinjeni s nekim drugim, a katkada svi zajedno. Ali različitost je potrebna, neizostavna, iako – objasnio je – svaki zvuk treba pridonijeti zajedničkom nacrtu, te je zbog toga temeljno međusobno slušanje; svaki glazbenik treba slušati druge, dok je ravnatelj orkestra u službi te vrste čuda koje je svaki put izvedena simfonija. Njegova je zadaća slušati druge više od svih, te pomoći svakomu i cijelom orkestru razviti do maksimuma kreativnu vjernost, vjernost djelu koje se izvodi.

Upravo slika orkestra uči biti sve bolje skladna i sinodalna Crkva; zbog toga ga papa Franjo predlaže kardinalskom zboru, u utješnom pouzdanju da kao ravnatelja – kako je rekao – imamo Duha Svetoga; unutarnjega učitelja svakoga i učitelja zajedničkoga hoda koji stvara raznolikost i jedinstvo i koji je sâm sklad.

Sveti je Otac više puta citirao evanđeoski odlomak koji govori o krštenju Duha Svetoga, daru evanđelja primljenom na različitim jezicima, koji treba pobuditi divljenje i zahvalnost za Radosnu vijest koja je do nas stigla na našim jezicima, na usnama i u gestama naših djedova i baka i naših roditelja, kateheta, svećenika, redovnika, koju i na dijalektu prenose majke i bake.

Evangelizatori smo u onoj mjeri u kojoj u svojemu srcu njegujemo divljenje i zahvalnost što smo bili evangelizirani. Štoviše, što smo evangelizirani, jer riječ je zapravo o uvijek aktualnom daru, koji traži da ga se stalno obnavlja u sjećanju i u vjeri. Budite evangelizirani evangelizatori, a ne dužnosnici.

Duhovi nisu prošlost nego stvarateljski čin koji Bog neprestano obnavlja, uvijek aktualno otajstvo po kojemu Crkva i svaki njezin član žive – istaknuo je Papa te dodao da Crkva ne živi od prihoda, a još manje od arheološke baštine, nego živi Božju današnjicu, po djelovanju Duha Svetoga.

Danas, u svjetlu Riječi, možemo shvatiti tu stvarnost: vi novi kardinali došli ste iz raznih dijelova svijeta i isti Duh koji je oplodio evangelizaciju vaših naroda sada obnavlja u vama vaš poziv i poslanje u Crkvi i za Crkvu.

Nakon propovijedi papa Franjo je kreirao 21 nova kardinala, izgovarajući njihova imena, a zatim ih pozvao da ispovjede svoju vjeru u Boga i odanost Crkvi. Kardinalski zbor sada čine 242 kardinala, od kojih 137 izbornika i 105 bez prava izbora.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er