VJERA I DUHOVNOST

Kako je sveta Terezija iz Lisieuxa prestrašila dva vraga – ovo je najučinkovitiji način

Sveta Terezija iz Lisieuxa u svojoj autobiografiji Priča jedne duše bilježi zanimljivu priču iz svog ranog djetinjstva. Piše o snu koji je sanjala kad je imala tri ili četiri godine, a koji uključuje dva mala vraga.

Sjećam se sna koji sam sanjala u toj dobi, a koji je ostavio dubok dojam: šetala sam sam vrtom kad sam iznenada u blizini sjenice ugledala dva užasna mala vraga kako nevjerojatno okretno plešu na bačvi s vapnom, unatoč tome što su imali teške okove na nogama. Gledali su me plamenim očima, a zatim se, kao da ih je obuzeo strah, u tren oka bacili na dno bačve. Pobjegli su na neki misteriozan način i pobjegli da se sakriju u prostoriju za rublje, koja izlazi na vrt. Kad sam vidjela koliko su kukavice, ostavila sam svoje strahove po strani i otišla do prozora da vidim što namjeravaju.

Tamo su bili mali bijednici, trčali su oko stola i nisu znali kako pobjeći mom pogledu. S vremena na vrijeme prilazili su, još uvijek vrlo uzrujani, da proviruju kroz prozor; zatim, kad su vidjeli da sam još uvijek tamo, ponovno su počeli trčati uokolo u krajnjoj bijedi. Sveta Terezija nikada nije stvarno razumjela san sve do kasnije u životu, kada je njegovo značenje postalo jasno. Ona objašnjava:

“Ne pretpostavljam da je ovaj san bio jako neobičan, ali mislim da ga je Bog iskoristio da mi pokaže da se duša u stanju milosti nikada ne treba bojati đavla, koji je takva kukavica da čak i pogled djeteta će ga uplašiti.” Ovo odražava jednostavnu istinu s kojom bi se čak i egzorcist složio. Najučinkovitiji način borbe protiv utjecaja đavla je živjeti kreposnim životom, sjedinjen sa sakramentima. Kad je netko u stanju milosti i ostaje utisnut na Gospodina, ne mora se bojati đavla koji će pobjeći od njih kao ona dva vražića.

Priča svete Terezije potvrđuje Isusove riječi, koji je rekao: “Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko” (Matej 18,3). Isus nije rekao da trebamo postati “djetinjasti” u svom ponašanju, već umjesto toga da trebamo imati čisto srce djeteta, koje s ljubavlju vjeruje svom milosrdnom Ocu. S takvom vrstom dječje vjere, čak bi se i sam Sotona sakrio od nas, ne mogavši podnijeti našu čistoću.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er