VJERA I DUHOVNOST

Kako se suočiti sa stvarima u našim životima koje nas udaljavaju od Boga

U svakoj vezi moguće je udaljiti se od druge osobe, a da toga niste ni svjesni. To vrijedi i za naš odnos s Bogom. Kako se suočiti sa stvarima u našim životima koje nas udaljavaju od Boga

Bila sam iznenađena kada sam shvatila kako se polako udaljavam od svog muža. I dalje smo povremeno odlazili na spojeve i provodili smo puno vremena u kući zajedno, pa bismo li stvarno mogli biti toliko udaljeni? Odgovor je bio da – i pokušala sam odrediti što se dogodilo. Prestala sam mu slati poruke “samo zato” dok je bio na poslu, smatrajući da to nije toliko važno i ne želeći prekidati ritam svog dana da bih mu se javila. Počela sam negodovati kad god je pitao mogu li skuhati kavu u ujutro, nikad to nisam učinila bez da je on pitao, i prestala sam davati sve od sebe da učinim bilo što za njega, da budem iskrena.

Također sam počela izbjegavati iznošenje bilo kakvih stvarnih problema između nas koji bi mogli izazvati sukob. Na taj bi način u našem odnosu mogao biti dašak mira. Status quo bi mogao ostati – da smo općenito bili sretno u braku, živjeli svoje živote kao normalni. Ali to traje tako dugo. Na kraju shvatite koliko ste usamljeni i da očajnički želite biti potpuno viđeni i priznati. Potreban je rad da biste ostali ujedinjeni u bilo kojoj vezi, posebno u braku.

Ali moguće je (korak po korak) početi graditi ili ponovno graditi zajednicu između dvoje ljudi. Doživjela sam to sa svojim mužem tijekom godina. Međutim, nedavno sam na sve ovo gledala kao da se odnosi na Boga. Želim otkriti male stvari koje me tjeraju da se udaljim od Njega; male stvari koje blokiraju istinsko jedinstvo s Njim. Tu nailazim na sv. Ivana od Križa, karmelskog mistika, reformatora i crkvenog naučitelja. Sveti Ivan postavlja put do jedinstva s Bogom i raspravlja o tome što nas koči u tom jedinstvu. Pisanje sv. Ivana može biti teško i ponekad ga je teško pratiti ili razumjeti.

Jedan jednostavan način da postanemo svjesni koje nas male stvari udaljavaju od Boga i rasta u našem duhovnom životu. Te male stvari mogu biti uobičajene navike koje radimo automatski, bez razmišljanja o njima. Da biste ih otkrili, tijekom dana usredotočite na svoje pretjerane reakcije. Obratite pozornost kada se u vaše planove ubaci neka vrsta ključa i oštro reagirate. Kada tijekom dana izgubite formu? Da li činjenica da je vaš trogodišnjak bacio novu vrećicu jabuka na tlo i tako ih sve izmrcvario, opravdava vaše kipljenje i pucanje? Zaslužuje li neuobičajen i ne osobito učinkovit način punjenja perilice posuđa mog supruga trenutni napad mrzovoljnosti?

Primjećivanje mojih reakcija može me uputiti na koje sitnice sam pretjerano vezan. Možda ste i vi shvatili da se udaljavate od Boga. Možda samo provodite vrijeme koje apsolutno morate u Njegovoj prisutnosti. Možda Mu se ne javljate brzim molitvama tijekom dana. Možda Mu u molitvi ne iznosite nikakve stvarne probleme jer samo želite sačuvati tračak mira, ne vjerujući da će vam odgovoriti ili stvarno želi ono što je najbolje za vas. Ili možda samo želite učiniti nešto proaktivno kako biste rasli u svom odnosu s Bogom, a ne stagnirali. Primjećivanje kamo vaša energija odlazi tijekom dana i na što pretjerano reagirate može pomoći vašoj svijesti na tom putu.

Sveti Ivane od Križa, moli za nas! Dođi Duše Sveti!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er