VJERA I DUHOVNOST

Ovo su 3 prepreke koje nas mogu spriječiti u molitvi

Bilo da smo toga svjesni ili ne, možemo odlučiti da se ne molimo na temelju svjetovnih stavova koji postaju teško premostive prepreke.

Kao kršćani, znamo da bismo se trebali moliti svakodnevno i od nas se traži da svaki tjedan nedjeljom provedemo neko vrijeme u molitvi. Međutim, ne molimo se uvijek, a ponekad se naše razmišljanje temelji na svjetovnim stavovima o molitvi. Možda nismo ni svjesni da imamo takve stavove prema molitvi, ali ako zagrebemo dublje u svoju dušu, mogli bismo pronaći sljedeće prepreke molitvi koje navodi Katekizam Katoličke Crkve, piše Aleteia.

1 MOLITVA NIJE PRODUKTIVNA Katekizam objašnjava da, ”Drugi pretjerano cijene proizvodnju i profit; stoga je molitva, budući da je neproduktivna, beskorisna” (KKC 2727). U modernoj kulturi, posebno u Sjedinjenim Državama, “vrijeme je novac”. Ako nismo produktivni s našim vremenom, onda ne “iskorištavamo dan”. To je razlog zašto neki od nas mogu zanemariti molitvu, jer ona ne proizvodi ništa što bi nam pomoglo u fizičkom području. Molitva nema trenutni rezultat i zato se ne želimo moliti, smatrajući je beskorisnom. Kako bismo se borili protiv ove tendencije, moramo prepoznati skriveni plod molitve i kako ona utječe na duhovni svijet. Možda nećemo moći vidjeti rezultate naše molitve, ali ako vjerujemo u Boga, znamo da on radi nešto izvanredno iza kulisa.

2 MOLITVA NIJE DOBRA Katekizam kaže: “Ipak, drugi uzdižu putenost i udobnost kao kriterije istinitog, dobrog i lijepog; dok je molitva, ‘ljubav prema ljepoti’ (philokalia), zahvaćena slavom živoga i pravoga Boga” (KKC 2727). Naprotiv, molitva obično ne čini da se osjećamo dobro. Također nije zabavno kao listanje po telefonu i gledanje YouTube videa. Naša osjetila obično nisu angažirana na pozitivan način i tijelo nas često boli. Prilikom dužeg klečanja, stajanja ili čak sjedenja molitva negativno utječe na naše tijelo. To nam može predstavljati prepreku jer bismo mogli pasti na svjetovnu predodžbu da sve treba biti dobro. Ako želimo uspjeti u molitvi, trebamo priznati da molitva nije ugodna, ali da svoje patnje možemo sjediniti s Bogom i gledati u Isusa kao na vrhunski uzor molitve.

Vezani članci

3 MOLITVA NE HRANI SIROMAHA Katekizam ističe: “Konačno, neki vide molitvu kao bijeg od svijeta kao reakciju protiv aktivizma; ali zapravo kršćanska molitva nije niti bijeg od stvarnosti niti rastajanje od života” (KKC 2727). Neki od nas možda misle da nas molitva udaljava od svijeta i da ne čini stvari koje Isus želi da činimo, poput hranjenja siromašnih. Na taj se način na molitvu gleda kao na bijeg od svijeta, nešto što zanemaruje posao koji se mora obaviti. Pa ipak, ljudi poput Majke Tereze molili bi sat vremena svaki dan, smatrajući molitvu gorivom koje joj je bilo potrebno da bude aktivna u svijetu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er