HRVATSKAVIJESTI

Europa zabrinuta zbog novog soja koronavirusa: Mutacije se vrlo brzo…

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da su razgovarali o tome da se neke mjere popuste, ali kako su nastale nepredviđene situacije poput potresa, ali i novog soja, od toga za sada ništa. Dodao je da ih brine situacija u okruženju

Mjere koje su na snazi produljuju se do 31. siječnja. Ministar Davor Božinović kazao je da su se pritom vodili s nekoliko kriterija, a među njima je i zabrinutost epidemiologa zbog pojave novog soja koronavirusa.

“Iako je situacija nešto povoljnija, zaključili smo da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Sve te mjere produljit će se do 31. siječnja”, kazao je ministar Davor Božinović. “Ono što epidemiologe brine jest ova situacija u Europi. Zemlje koje imaju relativno oštrije mjere u ovom trenutku imaju rast koji je veoma brz, rapidno se širi”, kazao je Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da su razgovarali o tome da se neke mjere popuste, ali kako su nastale nepredviđene situacije poput potresa, ali i novog soja, od toga za sada ništa. Dodao je da ih brine situacija u okruženju.

Vezani članci

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić osvrnula se na nove mutacije virusa. “Uza sve to što moramo brinuti o bolničkim kapacitetima, tu su i nove mutacije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi koje se vrlo brzo šire, i do 70 posto brže. To je još jedan od razloga jer nitko ne zna kako će se to odvijati sa širenjem tih varijanti. Informacije su da se preporučuje sekvenciranje uzoraka.

Za sada, prema informacijama, Malta je detektirala tri takve situacije, Finska 16, Švedska 17, Portugal 34, Belgija 4, Irska čak 147, Italija 33… Prate situaciju, no za sada se zna da ne uzrokuju težu kliničku sliku. No, ono što brine jest brzina širenja i to što će pogoditi one s komorbiditetom. To bi sigurno dovelo do većeg broja ljudi u bolnicama i onih umrlih, pa trebamo biti oprezni”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

www.medjugorje-news.com/vecernji.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er